ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες κατά εκατοντάδες φτάνουν στη γειτονική Ιταλία

Μετανάστες κατά εκατοντάδες φτάνουν στη γειτονική Ιταλία
"Η Ευρώπη υφίσταται εισβολή", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι...

"Η Ευρώπη υφίσταται εισβολή", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ρομπέρτο Μαρόνι, ηγετικό στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Περίπου 8.000 λαθρομετανάστες έφθασαν τον τελευταίο μήνα πολύ περισσότεροι από όσους ήλθαν ολόκληρο το 2010", συνέχισε.

Ο Μαρόνι και άλλα στελέχη της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν σημειώσει ότι φοβούνται μεγάλη αύξηση των αριθμών των μεταναστών εάν η κρίση στη Λιβύη συνεχιστεί.

Στη Λαμπεντούζα έχουν σημειωθεί χιλιάδες αφίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που διαθέτει 850 κλίνες, είναι ασφυκτικά γεμάτο. Η κυβέρνηση της Ιταλίας μεταφέρει με αερογέφυρες μετανάστες σε κέντρα κράτησης στη Σικελία και την ηπειρωτική Ιταλία.


Η δήλωση αυτή προήλθε με την αφορμή των 1.200 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας την Δευτέρα, ενώ η επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να την επισκεφθεί.

"Η Ευρώπη είναι πραγματικό σουρωτήρι", είπε η Λε Πεν, η οποία έχει προτείνει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 2.2 της συνθήκης Σένγκεν που προβλέπει "αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων" καθώς και τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Ισπανία και την Ιταλία για να αντιμετωπιστεί "ο κίνδυνος της μαζικής λαθρομετανάστευσης".


Πάνω από 12 πλεούμενα αναχαιτίστηκαν από σκάφη της Ιταλικής ακτοφυλακής και οδηγήθηκαν στο νησί, που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής από ότι στην ηπειρωτική Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων.