ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μπαχρέιν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μπαχρέιν
Δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε σουνιτικές περιοχές του Μπαχρέιν αλλά ανήκαν σε σιίτες έκλεισαν μετά από παρέμβαση σουνιτών...

Δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε σουνιτικές περιοχές του Μπαχρέιν αλλά ανήκαν σε σιίτες έκλεισαν μετά από παρέμβαση σουνιτών υποστηρικτών της κυβέρνησης. Καταστήματα στις πόλεις Ρίφα, Αουάλι, Σακίρ Σανάντ και Σαλμπαμπαντ, καθώς και στο Μουαράγκ, βόρεια της πρωτεύουσας Μανάμα αποτέλεσαν στόχους επιθέσεων που έγιναν ταυτόχρονα χθες το βράδυ. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δέχτηκαν επιθέσεις, ήταν παραρτήματα αμερικανικών εταιρειών.


Στην πρωτεύουσα Μανάμα καταγράφηκε τουλάχιστον μία επίθεση εναντίον αντικυβερνητικού διαδηλωτή, όταν τέσσερις μασκοφόροι άνδρες επιτέθηκαν σε έναν νεαρό την ώρα που έφευγε από μία διαδήλωση, προκαλώντας του μικρά τραύματα. Οι διαδηλωτές πήγαιναν από επιχείρηση σε επιχείρηση, αναγκάζοντας τις να διακόπτουν τη λειτουργία τους και να αναρτούν φωτογραφίες της ηγεσίας της χώρας στις βιτρίνες τους.


Ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο έκλεισε και οι έμποροι και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων έστειλαν λεωφορεία για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι τους, κυρίως Φιλιππινέζοι και Αφρικανοί. Τα επεισόδια συνέπεσαν με την αύξηση της έντασης ανάμεσα σε σουίτες και σουνίτες στο μικρό νησί του Κόλπου ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, μία ένωση επτά οργανώσεων της αντιπολίτευσης εξέδωσε κοινή δήλωση προειδοποιώντας για αύξηση της βίας, καθώς εντείνονται οι σποραδικές συγκρούσεις στους δρόμους και τα σχολεία.


Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ήθελαν να «αποφύγουν κάθε περίσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση», όπως δήλωσε ο Αλί Σαλμάν, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης, αλ Ουέφακ. Ο Σαλμάν και οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις αρχές ότι εσκεμμένα ενισχύουν τις εντάσεις .


Στην πρωτεύουσα χιλιάδες δάσκαλοι, μαθητές και γονείς διαδήλωσαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Ματζέντ αλ-Νουαμί. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών απειλούν να κλείσουν τα σχολεία εάν δεν ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι μαθητές και το προσωπικό από την κλιμακούμενη βία.