ΚΟΣΜΟΣ

Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Λιβύη

Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Λιβύη
Να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας ,Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν τον θεωρεί...

Να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας ,Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για να συζητήσει το μέλλον της χώρας του. Η κ. Μέρκελ, η οποία συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη λιβυκή κρίση, δήλωσε πως τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση.

Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί "για κάθε ενδεχόμενο" για να διώξει τον συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία.

"Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν πολιτική βούληση, φιλοδοξία και ενότητα για να πουν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει, ότι το καθεστώς του είναι παράνομο, ότι αυτό που κάνει στο λαό του είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο Κάμερον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί,, τόνισε πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης "τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική" για την υποδοχή των "εκτοπισμένων".

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των Λίβυων αμάχων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν τη συνεδρίασή τους, για να προσπαθήσουν να απαλείψουν τις διαφορές τους, όσον αφορά στη στρατηγική που θα υιοθετήσουν έναντι της Λιβύης.

Κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που άρχισε στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη αιματοχυσία.