ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στο Τόκιο από τον πυρηνικό "εφιάλτη"

Πανικός στο Τόκιο από τον πυρηνικό "εφιάλτη"
«Μιλάμε για Αποκάλυψη και πιστεύω ότι...

«Μιλάμε για Αποκάλυψη και πιστεύω ότι η λέξη έχει επιλεγεί πολύ σωστά», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, αναφερόμενος στο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία. Τόνισε δε, ότι οι τοπικές αρχές πρακτικά έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

«Δεν αποκλείω το χειρότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες», κατέληξε.

Στην Ιαπωνία, ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, κοντά στο όρος Φούτζι, ζώνη στην οποία έγιναν περισσότερο αισθητές οι σεισμικές δονήσεις. Το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα σείστηκαν ξανά τα κτίρια.

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι "ειλικρινά κακή".

Το πρωί σήμανε συναγερμός μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η φωτιά στη συνέχεια κατασβέστηκε και με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού ενώ όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό μειώθηκαν.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό, ακόμα και με ελικόπτερο, για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο, ανέφερε ότι παρατηρήθηκε μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας μπορεί να αυξηθούν κι άλλο και παραδέχτηκε ότι "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία". Λίγο αργότερα ο Ναότο Καν έστειλε γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

Την παραδοχή ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα 4 «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» έκανε και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών από το Παρίσι, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8.

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, ζητήθηκε επίσης από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι ιαπωνικές αρχές ήδη πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ, ενώ όπως αναφέρεται η ανακοίνωση της ΙΑΕΑ, η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου.

Λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο καθώς στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Οι δημοτικές αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και πλέον πλησιάζουν στα όρια του φυσιολογικού.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους της πόλης. Πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Την ίδια στιγμή το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πλοία που φτάνουν για βοήθεια στην Ιαπωνία θα λάβουν θέσεις στη δυτική ακτή του νησιού Χονσού, αντί να κατευθυνθούν προς την ανατολική ακτή, λόγω των «κινδύνων ακτινοβολίας και ναυσιπλοΐας».

Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστός παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό οι καταγεγραμμένοι νεκροί ανέρχονται σε 3.373, οι αγνοούμενοι σε 6.746 και οι τραυματίες σε 1.897. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 στις ισοπεδωμένες παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Νέα ενίσχυση με σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για τη συγκράτηση της αγοράς η οποία βυθίζεται μετά της διαρροή ραδιενέργειας στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά την νέα ενίσχυση είχε προηγηθεί κι άλλη ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων σημειώνει πτώση 12 % ενώ νωρίτερα η πτώση είχε φτάσει το 16%.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕΑΕ:”Κρίσιμη η κατάσταση στην Ιαπωνία”

Ο εφιάλτης χτυπά “κόκκινο συναγερμό” με νέες εκρήξεις στην πολύπαθη Ιαπωνία