ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία φοβάται το Ισραήλ

Πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία φοβάται το Ισραήλ
Ότι υποβαθμίζει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας...

Ότι υποβαθμίζει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας Ισραηλινός πυρηνικός εμπειρογνώμονας, Ούζι Εβεν.
Εάν υπάρχει διαρροή οξειδίου του πλουτωνίου, μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας που χρησιμοποιείται στον αντιδραστήρα ο οποίος εξερράγη, κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει το πόδι του στην περιοχή αυτή για χιλιάδες χρόνια", δήλωσε ο Ούζι Εβεν, στην εφημερίδα Μααρίβ. "Οι Ιάπωνες δε λένε την αλήθεια γιατί ντρέπονται", πρόσθεσε.

"Κατά την εκτίμησή μου, η ζημιά είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ΄, ότι έχει αναφερθεί", τόνισε.

Ο Εβεν εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το εάν ο πυρήνας ενός από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊτσί, ο οποίος έχει εκραγεί δυο φορές, έχει μείνει ανέπαφος.

"Οι αντιδραστήρες αυτοί είναι απαρχαιωμένοι. Ο πυρήνας ενός αντιδραστήρα, ο οποίος λειτουργεί επί 40 χρόνια, είναι γεμάτος ρωγμές και σκουριά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν καταφέρει επί τέσσερις ημέρες να μειώσουν τη θερμοκρασία των αντιδραστήρων", πρόσθεσε.

Ο Εβεν κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι δεν ενημέρωσε για την έναρξη της χρήσης του άκρως τοξικού οξειδίου του πλουτωνίου, τον Σεπτέμβριο.

Ο ισραηλινός πρώην βουλευτής του αριστερού κόμματος Μερέτζ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει υπόψη της αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία.