ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο του Κόλπου δικαιολογεί τη στάση του για τη Λιβύη

Το Συμβούλιο του Κόλπου δικαιολογεί τη στάση του για τη Λιβύη
Τα αραβικά κράτη υπεραμύνονται της εμπλοκής τους στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη...

Τα αραβικά κράτη υπεραμύνονται της εμπλοκής τους στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια.

«Συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, επέκρινε την παρέμβαση του Ιράν και άλλων χωρών στα «εσωτερικά» του Συμβουλίου, σχετικά με την αποστολή ξένων δυνάμεων στο Μπαχρέιν.

«Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (σ.σ. που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν», είπε.

Την ενεργή ανάμειξη των αραβικών χωρών στη λιβυκή κρίση αντιμετωπίζει θετικά και ένας κληρικός από το Κατάρ με μεγάλη επιρροή, ο σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Καντάφι ότι η διεθνής επέμβαση είναι μία νέα σταυροφορία, ο Καρντάουι απάντησε: «Ο Καντάφι είναι ο προστάτης του Ισλάμ για να μπορεί να το αποφασίσει;».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες του με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα: «Νομίζω ότι έγινε πολύς θόρυβος για τις δηλώσεις του Αμρ Μούσα. Θα μιλήσω μαζί του πάλι σήμερα. Μίλησα με Άραβες υπουργούς Εξωτερικών χθες. Δεν διέγνωσα οποιαδήποτε χαλάρωση της απόφασής τους για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ».