ΚΟΣΜΟΣ

«Τεστ παρθενίας» από το στρατό καταγγέλλουν διαδηλώτριες στην Αίγυπτο

«Τεστ παρθενίας» από το στρατό καταγγέλλουν διαδηλώτριες στην Αίγυπτο
Σε «τεστ παρθενίας» και βασανιστήρια υπέβαλε ο αιγυπτιακός στρατός...

Σε «τεστ παρθενίας» και βασανιστήρια υπέβαλε ο αιγυπτιακός στρατός διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ, στις 9 Μαρτίου.

Τις σοκαριστικές καταγγελίες φέρνει στο φως η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι διαδηλώτριες χτυπήθηκαν, τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τις ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, την ώρα που οι στρατιώτες τις τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια τις ανάγκασαν να υποβληθούν σε «τεστ παρθενίας».

«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός πρέπει να λάβουν ξεκάθαρες οδηγίες ότι τα βασανιστήρια και άλλες ανάλογες συμπεριφορές, ανάμεσά τους και τα υποχρεωτικά 'τεστ παρθενίας', δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά και θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Όσοι κριθούν ένοχοι για τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικαστούν και οι γενναίες γυναίκες που κατήγγειλαν αυτές τις βιαιότητες πρέπει να προστατευθούν από τα αντίποινα», επεσήμανε.

Στη διαδήλωση της 9ης Μαρτίου, ο στρατός διέλυσε με τη βία το πλήθος και συνέλαβε τουλάχιστον 18 γυναίκες. Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν σε μία αίθουσα του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, όπου υποβλήθηκαν στα βασανιστήρια.