ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Βάζει τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού

Μέρκελ: Βάζει τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της μετά την εκλογική ήττα του...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της μετά την εκλογική ήττα του συνασπισμού της χθες στις εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

"Η καγκελάριος δεν έχει τέτοια σχέδια", δήλωσε ο Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι συντηρητικοί έχασαν τον έλεγχο του πλούσιου κρατιδίου για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες και οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Στέφαν Μάπους παραδέχθηκε γρήγορα την ήττα και είναι πιθανό να αντικατασταθεί από τον ηγέτη των Πρασίνων στο κρατίδιο Βίνφριντ Κρέτσμαν, όταν η νέα βουλή συνεδριάσει στη Στουτγάρδη. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξουν τους Πράσινους.

Εξάλλου το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει ενωμένο πίσω από την ηγέτιδά του, αφού μερικά μέλη την κατηγόρησαν για την ήττα, η οποία ήρθε αφού η Μέρκελ αιφνιδίασε πολλούς από τους συντηρητικούς συμμάχους της αναθεωρώντας την πολιτική για την πυρηνική ενέργεια μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.


Η Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank) αναφέρει σε υπόμνημά της ότι η εκλογή θα οδηγήσει σε "μια ριζική αναδιάταξη της πολιτικής της Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια και σε μια επιτάχυνση του προγράμματος για το μόνιμο κλείσιμο μερικών από τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας ή και όλων".

Η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σήμερα πτώση καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Μέρκελ θα έχει τώρα λιγότερη ευχέρεια για να βοηθάει μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενδείξεις δυσαρέσκειας μέσα στο συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ ήταν φανερές λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, με ένα εξέχον μέλος της CDU να την επικρίνει για την στροφή της στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Μέλη του βαυαρικού αδελφού κόμματος της CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), την κατηγόρησαν επίσης για την εκλογική ήττα, επικρίνοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την Ευρώπη, τους φόρους και την ενέργεια.

Το εθνικό συμβούλιο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεδρίασε εν μέσω αιτημάτων για να παραιτηθούν μερικοί από τους ανώτερους αξιωματούχους του.

Ο Βεστερβέλε αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Όμως η πίεση από τη βάση του κόμματος για την αποχώρηση μερικών από τους υπαρχηγούς του αυξήθηκε, ιδιαίτερα όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε: "Θα διεξαγάγουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τις συνέπειες στο προσωπικό και την πολιτική. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε απλώς στη ρουτίνα σαν να μην συνέβη τίποτε".