ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά εκλογών η Πορτογαλία

Σε τροχιά εκλογών η Πορτογαλία
Το «Συμβούλιο του Κράτους» συγκάλεσε για την Πέμπτη ο Πορτογάλος πρόεδρος...

Το «Συμβούλιο του Κράτους» συγκάλεσε για την Πέμπτη ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, μια εξέλιξη που αποτελεί προϋπόθεση για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η σύγκληση του συγκεκριμένου συμβουλίου επιτάσσεται πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Πάντως, παρά την παραίτηση του Ζοζέ Σόκρατες από τον πρωθυπουργικό θώκο, μετά την καταψήφιση του τέταρτου πακέτου μέτρων λιτότητας από τη Βουλή, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν την έχει κάνει αποδεκτή.

Την Πέμπτη, μετά και τη σύγκληση του «Συμβουλίου του Κράτους», ο Πορτογάλος πρόεδρος θα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει στη διάλυση ή μη του κοινοβουλίου.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρεται στον πορτογαλικό έντυπο Τύπο, είναι η 29η Μαΐου και η 5η Ιουνίου.

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία, μετά και την παραίτηση Σόκρατες, έχει προκαλέσει έκρηξη του spread των 10ετών ομολόγων της χώρας, στα 7,8%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Σόκρατες το Σαββατοκύριακο εξελέγη γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος. Θα ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματός του σε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όμως στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προηγείται σαφώς των Σοσιαλιστών.

Πηγή: Newscode.gr