ΚΟΣΜΟΣ

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου σε Νότια Κορέα και Κίνα

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου σε Νότια Κορέα και Κίνα
Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντόπισαν νοτιοκορεάτες επιστήμονες στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας, αναφέρουν...

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντόπισαν νοτιοκορεάτες επιστήμονες στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα. Το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι σωματίδια του ιωδίου-131 ενδέχεται να προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KBS.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν αναλύσεις στις συγκεντρώσεις του ιωδίου, τα ίχνη δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Όταν εισπνέεται, το ιώδιο-131, ένα ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου, συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα, όπου η ακτινοβολία Γάμμα και Βήτα, την οποία εκπέμπει, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η ραδιενέργεια αυτή φθίνει σχετικά σύντομα. Η ουσία υποδιπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες περίπου, δηλαδή η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε οκτώ μέρες.


Το πυρηνικό ινστιτούτο της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ραδιενεργό υλικό από το εργοστάσιο μπορεί να μεταφέρθηκε με τον αέρα βορειο-ανατολικά της Ιαπωνίας στην Αρκτική και στη συνέχεια να επέστρεψε νοτίως στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Χθες, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι χαμηλές συγκεντρώσεις του ραδιενεργού στοιχείου Ξένου-133 ανιχνεύτηκαν στα βορειο-ανατολικά της Νότιας Κορέας.


Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131, που προέρχονται από την Φουκουσίμα. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές 14 επαρχιών, ανάμεσά τους του Πεκίνου και της Σανγκάης, να πραγματοποιήσουν ελέγχους ανίχνευσης ραδιενέργειας στο νερό και στα τρόφιμα, σύμφωνα με την China Daily.


Οι περιοχές, όπου ανιχνεύτηκε στην ατμόσφαιρα το ραδιενεργό ιώδιο-131 είναι οι παράκτιες επαρχίες του νοτιο-ανατολικού τμήματος της χώρας, από την Σανγκάη μέχρι το Γκουανγκσί και το Ανχούι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων λόγω του χαμηλού επιπέδου του ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα.