ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινο τηλέφωνο» θα συνδέει Ινδία-Πακιστάν

«Κόκκινο τηλέφωνο» θα συνδέει Ινδία-Πακιστάν
Η Ινδία και το Πακιστάν αποφάσισαν να συνδεθούν μ’ ένα «κόκκινο τηλέφωνο», προκειμένου να μοιράζονται πληροφορίες περί τρομοκρατίας, όπως...

Η Ινδία και το Πακιστάν αποφάσισαν να συνδεθούν μ’ ένα «κόκκινο τηλέφωνο», προκειμένου να μοιράζονται πληροφορίες περί τρομοκρατίας, όπως ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, από το Νέο Δελχί.


«Οι δύο χώρες δέχθηκαν να δημιουργήσουν ένα κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Ινδίας και του υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν ώστε να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τρομοκρατικές απειλές σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


«Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις της και υπογραμμίζουν την ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα», συνεχίζει το κείμενο της ανακοίνωσης.


Από την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Γ.Κ. Πιλάι συναντάται με τον Πακιστανό ομόλογό του Σοντχάρι Καμάρ Ζάμαν με θέμα τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, πριν την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη διμερή συνάντηση που πραγματοποιείται μετά την απόφαση των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα να ξεκινήσουν εκ νέου τις επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες πάγωσαν μετά τις επιθέσεις στη Μουμπάι το 2008.


Αυτές οι επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων, αποδίδονται στην τρομοκρατική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα που έχει την έδρα της στο Πακιστάν. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση ο Ζάμαν συμφώνησε «κατ' αρχήν» στο αίτημα της Ινδίας να στείλει μία επιτροπή στο Πακιστάν η οποία θα ερευνήσει τις επιθέσεις αυτές.