ΚΟΣΜΟΣ

Ομιλία Πούτιν με φόντο την πτώση του ρουβλίου

Ομιλία Πούτιν με φόντο την πτώση του ρουβλίου

Στην ετήσια ομιλία του, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να μιλήσει για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την πτώση που σημείωσε το ρούβλι τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως αργά το βράδυ της Τετάρτης (17/12), εκμηδενίστηκαν οι μεγάλες απώλειες που είχε το ρούβλι (-11%) με τη συναλλαγματική ισοτιμία του να κινείται ανοδικά, βελτιώνοντας ακόμη και τις επίσημες ισοτιμίες που είχε ανακοινώσει για σήμερα, Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα.

Κατά τους ειδικούς η σχετική ανάκαμψη του ρουβλίου συνδέεται με το έκτακτο πακέτο οικονομικών μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με σκοπό την αύξηση συναλλαγματικής ρευστότητας στις ρωσικές αγορές, αλλά και στην «ψυχολογικά σημαντική» αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

H κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισαν να αναλαμβάνουν κοινή δράση προκειμένου να θέσουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη πτώση του ρωσικού εθνικού νομίσματος, με την Κομισιόν, την ίδια ώρα να ανησυχεί για τις εξελίξεις, γράφει σε δημοσίευμά της η Deutshe Welle.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει σε ρεπορτάζ της:

«Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν, μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, να εργαστούν από κοινού ώστε να «σταματήσουν το οργιώδες μπέρδεμα» στην αγορά συναλλάγματος, ανακοίνωσε ο βοηθός του ρώσου προέδρου για θέματα οικονομίας, Αντρέι Μπελοούσοφ.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούσαν στη Μόσχα φήμες για πλήρη αποσυντονισμό των οικονομικών υπηρεσιών της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Οι φήμες φαίνεται πως είχαν βάση και βγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, όταν η πτωτική κούρσα του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Η δήλωση Μπελοούσοφ, ότι την κατάσταση μπορούν να αναστρέψουν μόνο οι συντονισμένες ενέργειες κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζες, το επιβεβαιώνει.

Ανησυχία εκφράζει η Κομισιόν

Ενώπιον των τελευταίων εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μεγάλη πτώση του ρουβλίου και την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Διπλωματικοί κύκλοι της Κομισιόν στο Βερολίνο δήλωσαν «ότι κανείς δεν έχει συμφέρον από τη βύθιση της ρωσικής οικονομίας». Στην αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα αποτελέσει θέμα συζήτησης. Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι. Αναφέρθηκε μάλιστα το ποσό των 7 δις δολαρίων. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος στη Μόσχα, η πώληση θα γίνει τμηματικά.

Σχετικές ειδήσεις