ΚΟΣΜΟΣ

Στο δικαστήριο η έφεση Μλάντιτς

Στο δικαστήριο η έφεση Μλάντιτς
Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, στο Βελιγράδι...

Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, στο Βελιγράδι εξετάζει την έφεση της υπεράσπισης του Ράτκο Μλάντιτς κατά της έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Η έφεση εστάλη ταχυδρομικά και σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τη στιγμή που φτάνει στο δικαστήριο εξετάζεται από τριμελές εφετείο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία εικοσιτετράωρα.

Εάν απορριφθεί, που είναι και το πιθανότερο στην περίπτωση του Μλάντιτς, τότε την υπόθεση θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η αρμόδια υπουργός, Σνέζανα Μάλοβιτς, θα κληθεί να υπογράψει την τελική απόφαση έκδοσης στη Χάγη. Κρίνοντας από ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν, η διαδικασία, από τη στιγμή που φτάνει στο δικαστήριο η έφεση, δεν διαρκεί πάνω από εικοσιτέσσερις ώρες.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι κατέθεσε σήμερα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς, ζητώντας να εξεταστούν από το εφετείο. Ο κ. Σάλιτς ανέφερε ότι το ιατρικό πόρισμα που κατέθεσε αφορά την περίοδο πριν από δύο χρόνια, όταν «διαγνώστηκε βαριά ασθένεια στον Μλάντιτς».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο του πορίσματος, εκτίμησε ωστόσο ότι «μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υπόθεση».

Η υπεράσπιση του Ράτκο Μλάντιτς επιχειρεί να εμποδίσει τη μεταφορά του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας «ψυχοσωματικών προβλημάτων» δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη.