ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεων συνέχεια στην Υεμένη

Συγκρούσεων συνέχεια στην Υεμένη

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση την οποία φέρονται ότι εξαπέλυσαν μέλη της αλ Κάιντα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης, ενώ σε συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες παραστρατιωτικούς και σε σουνιτικές φυλές, έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε φυλές.

Στην επαρχία Χαντραμούτ, προπύργιο της αλ Κάιντα, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν ένα όχημα του στρατού πέρασε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα τρεις στρατιωτικοί να χάσουν τη ζωή τους και δύο ακόμη να τραυματιστούν, στα περίχωρα της πόλης Κοτν, όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, η οποία επέρριψε την ευθύνη για τη διάπραξη της επίθεσης στο εξτρεμιστικό δίκτυο.

Οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας γίνονται πολύ συχνά στόχοι των επιθέσεων που αποδίδονται στον βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας αυτής.

Η Χαντραμούτ, όπως και άλλες επαρχίες του νότου, δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα υπό τον έλεγχο των σιιτών παραστρατιωτικών, των λεγόμενων Χούτι, που κατέλαβαν την εξουσία τον Ιανουάριο.

Στο κεντρικό τμήμα της Υεμένης, πηγές προσκείμενες στις φυλές έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις σήμερα στην Μπάιντα ανάμεσα στους Χούτι και μαχητές διαφόρων φυλών, τους οποίους υποστηρίζει ο βραχίονας της αλ Κάιντα. Η Μπάιντα αποτελεί θέατρο πολύνεκρων συγκρούσεων αφότου οι σιίτες εισήλθαν στην επαρχία το 2014.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 25 Χούτι και επτά μαχητές των φυλών σκοτώθηκαν στα σημερινά βίαια επεισόδια. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από τις τοπικές αρχές ή από ανεξάρτητες πηγές.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι, που εισέβαλαν στη Σαναά και την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από μια αστραπιαία προέλαση, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τον Ιανουάριο, κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, εξωθώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του, ενώ την 6η Φεβρουαρίου εγκατέστησαν νέα πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι εγκαταστάθηκε την 21η Φεβρουαρίου στο Άντεν, μια μεγάλη πόλη του νότου, προπύργιο των υποστηρικτών του, όπου βρίσκεται επίσης ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, αφού διέφυγε από τη Σαναά, όπου τελούσε ουσιαστικά υπό κατ' οίκον κράτηση από τους σιίτες παραστρατιωτικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις