ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση αεροπλάνου: Τραγωδία στις Άλπεις - Δύο βρέφη και 16 παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Πτώση αεροπλάνου: Τραγωδία στις Άλπεις - Δύο βρέφη και 16 παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Άφατος θρήνος μετά τη νέα αεροπορική τραγωδία στι Νότιες Άλπεις: Airbus A320 της εταιρείας Germanwings με 150 επιβαίνοντες συνετρίβη στην περιοχή Μπαρτσελονέτ, στη νότια Γαλλία. «Δεν υπάρχουν επιζώντες» επιβεβαίωσε πριν από λίγο, η γαλλική κυβέρνηση, δια στόματος Γάλλου πρωθυπουργού - Το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση εξετάζουν οι γαλλικές αρχές. Πριν από λίγο εντοπίστηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής.

Σοκ στη διεθνή κοινότητα από τη νέα αεροπορική τραγωδία.

Εκατόν πενήντα άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, μετά τη συντριβή του Airbus της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις. Τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα και ομάδες διάσωσης βρίσκονται στο σημείο της συντριβής.

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, στη οποία δεν έχουν πρόσβαση οχήματα, η οποία περιστοιχίζεται από βουνά με υψόμετρο 2.000 μέτρων. Τα συντρίμμια του Airbus, που εντοπίστηκαν από το πλήρωμα ελικοπτέρου, είναι διάσπαρτα σε μια ακτίνα τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής.

syntrimmia

«Το αεροπλάνο έχει διαλυθεί. Κανένα κομμάτι από τα συντρίμμια του δε φαίνεται μεγαλύτερο από ένα "μικρό αυτοκίνητο"», δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής, Alpes de Haute Provence.

syntrimmia 2

Πριν από λίγο εντοπίστηκε το ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που αναμένεται να δώσει απαντήσεις ως προς τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή της πτήσης 4U9525.

syntrimmia 3

Δείτε live τι μεταδίδει η γαλλική τηλεόραση:

Οι σοροί των θυμάτων δε, θα κρατηθούν στα πρόχειρα νεκροτομεία που έχουν στηθεί εκτάκτως σε ένα γυμναστήριο της περιοχής Seyne-Les-Alpes.

crash area

Παρά τις αρχικές πληροφορίες πως το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν τις 11 (τοπική ώρα), οι υπεύθυνοι της εταιρείας, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε νωρίτερα, διέψευσαν κάτι τέτοιο.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου της Germanwings, οι Γερμανοί υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας ξεκαθάρισαν πως, παρότι το αεροσκάφος ήταν ηλικίας 24 ετών, δεν ετίθετο ζήτημα ασφάλειας. Ο τελευταίος έλεγχος είχε γίνει μόλις χθες και το αεροσκάφος είχε περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Η εταιρεία υπερθεμάτισε δε, για τα υψηλά στάνταρ ασφαλείας που τηρεί όλα τα χρόνια που πετάει.

Γρίφος τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος

Όπως ανακοινώθηκε, ο πιλότος εργαζόταν στην εταιρεία για περίπου 10 χρόνια, είχε πάνω από 6000 ώρες πτήσης σε A320 και εθεωρείτο έμπειρος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε τις αιτίες του δυστυχήματος», τόνισε ο εκπρόσωπος της Germanwings.

Με τις καιρικές συνθήκες να μην είναι δυσμενείς, το αεροσκάφοςέχασε ύψος 32.000 ποδών μέσα σε οκτώ λεπτά, χωρίς οι πιλότοι να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, κάτι που αποτελεί έναν από τους μεγάλους γρίφους για τους εμπειρογνώμονες.

«Ξέρουμε ότι το αεροσκάφος έχασε ύψος. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο πιλότος κατέβηκε τόσο γρήγορα σε χαμηλό ύψος», δήλωσε κυβερνήτης που συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου.

Παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

pinakas

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος της Germanwings, θυγατρικής εταιρείας χαμηλού κόστους του γερμανικού αερομεταφορέα, Luftansa, eίχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με μισή ώρα καθυστέρηση. Πετούσε στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε απότομα στα 6.800. Τα ίχνη της πτήσης 4U9525 χάθηκαν στις 09.39 (τοπική ώρα) στη νότια Γαλλία, οπότε και σήμανε συναγερμός.«Emergency, emergency» φέρεται να ήταν τα τελευταία λόγια του πληρώματος.«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο πιλότος κατέβηκε τόσο γρήγορα σε χαμηλό ύψος» λένε στη Germanwings.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, μετάφερε 150 ανθρώπους. Εκ των οποίων οι 144 επιβάτες – μεταξύ του και δύο μωρά και 16 παιδιά, μαθητές γερμανικού σχολείου – και εξαμελές πλήρωμα.

Η περιοχή της συντριβής είναι δύσκολα προσπελάσιμη, κάτι που θα δυσκολέψει τον εντοπισμό και την περισυλλογή των σορών.

Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε "σοκ" τη νέα αεροπορική τραγωδία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων ενώ ανακοίνωσε πως αύριο (25/3) θα ταξιδέψει στο σημείο της συντριβής. Την πρόθεσή του να ταξιδέψει αύριο εκεί εξέφρασε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Θρήνος - Συγγενείς των θυμάτων στα αεροδρόμια Βαρκελώνης και Ντίσελντορφ

Σύμφωνα με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία, 67 Γερμανοί υπήκοοι ταξίδευαν με τη μοιραία πτήση. Ενώ, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, 45 από τους επιβάτες ήταν Ισπανοί. Εικάζεται πως μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και Τούρκοι υπήκοοι, αν και οι πληροφορίες για την εθνικότητα των επιβαινόντων, παραμένουν συγκεχυμένες.

Στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης έχουν συρρεύσει δεκάδες από τους συγγενείς των θυμάτων.

syggeneis

Το ίδιο και στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, όπου οι συγγενείς των θυμάτων δέχονται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, στην αίθουσα VIP της Lufthansa. Μεταξύ του, και πολλοί άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, από την περιοχή της Γερμανίας, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

sygeneis

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ισπανικής πόλης, μεταξύ των νεκρών είναι κα 16 Γερμανοί έφηβοι που είχαν περάσει μία εβδομάδα κοντά στη Βαρκελώνη μαζί με δύο καθηγητές τους στο πλαίσιο σχολικής ανταλλαγής μαθητών.

Germania

Θρήνος στο σχολείο των 16 μαθητών στο Χάλτερν, όπου εκατοντάδες μαθητές έχουν συγκεντρωθεί, συντετριμμένοι, αφήνουν ένα κεράκι στη μνήμη των συμμαθητών τους.

Germania 2

Εν τω μεταξύ, απίστευτη φαντάζει η τύχη μία σουηδικής ποδοσφαιρικής ομάδας, της Dalkurd FF του Μπόρλενγκε, τα μέλη της οποίας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, άλλαξαν σχέδια και αντί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω Ντίσελντορφ με το μοιραίο Airbus, πήραν την πτήση επιστροφής μέσω Μονάχου.

Ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ σκόπευαν, αρχικά, να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Germanwings. Όταν όμως έφτασαν στη Βαρκελώνη διαπίστωσαν ότι, αν επέλεγαν τη συγκεκριμένη πτήση, θα έπρεπε να κάνουν πολύωρη στάση στο Ντίσελντορφ, αναμένοντας το επόμενο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Σουηδία. Για τον λόγο αυτό προτίμησαν να κλείσουν τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις σε τρεις διαφορετικές πτήσεις που θα τους πήγαιναν στη Στοκχόλμη μέσω Ζυρίχης και Μονάχου.

Σχετικές ειδήσεις