ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ο Άσαντ στρέφεται στη Ρωσία γιατί ανησυχεί

Ομπάμα: Ο Άσαντ στρέφεται στη Ρωσία γιατί ανησυχεί

Η πολυαναμενόμενη απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με την παραιτέρω εμπλοκή της Ρωσίας στο μέτωπο της Συρίας, ήρθε δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κλιμακώμενη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία αποτελεί μια ένδειξη ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ανήσυχος και στρέφεται προς Ρώσους συμβούλους για βοήθεια.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεννόηση με την Ρωσία, αλλά επέμειναν ότι η κυβέρνηση του Άσαντ δεν είναι η λύση που επιθυμούν. Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως η υποστήριξη της Ρωσίας στον Άσαντ είναι καταδικασμένη να αποτύχει, υπογράμμισε ο Ομπάμα, σε ομιλία του σε μία εκδήλωση με στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στα πλαίσια της επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει μια μακρά συζήτηση με την ρωσική κυβέρνηση σχετικά με τις δραστηριότητες της στη Συρία, ενώ θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις δυνάμεις της για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. Υποστήριξε επίσης ότι θα είναι αδύνατη η επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Συρίας, όσο ο Άσαντ παραμένει πρόεδρος.

Παράλληλα χθες, το Στέιτ Ντιπάρτεμντ ανέφερε πως θα καλωσόριζε έναν εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά όπως τόνισε η Μόσχα δεν πρέπει να προσπαθεί να ενδυναμώσει τον Άσαντ.

Επίσης, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι περίπου 200 Ρώσοι πεζοναύτες έχουν εγκατασταθεί σε ένα αεροδρόμιο, κοντά στην συριακή πόλη της Λατάκια, προπύργιο του προέδρου Άσαντ.
Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξήθηκε τις πρόσφατες ημέρες. Ένας από τους αξιωματούχους εκτίμησε πως η πλειοψηφία των ρωσικών δυνάμεων εμπλέκεται στην προετοιμασία του αεροδρομίου για μελλοντική χρήση.

Σχετικές ειδήσεις