ΚΟΣΜΟΣ

Αγριεύει η «Αρκούδα»: «Η Ρωσία έχει δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά στην Τουρκία»

Αγριεύει η «Αρκούδα»: «Η Ρωσία έχει δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά στην Τουρκία»

Το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, έχει η Ρωσία σύμφωνα με ον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν – Λαβρόφ: Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια.

«Πρόκειται για μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναρίσκιν, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρουμανίας Digi24, προσθέτοντας:

«Γνωρίζουμε αυτούς που το έκαναν και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Και πέρα αυτό, η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης».

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως ενώ τα οικονομικά μέτρα εναντίον στην Τουρκίας σχεδιάζονται, η Μόσχα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για να θωρακίσει την ασφάλεια των ρωσικών αεροσκαφών.

«Η Ρωσία μάχεται ενάντια σε τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και περιμένει αλληλεγγύη και πραγματική υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, παρά τους ατέρμονους αστήρικτους ισχυρισμούς», υπογράμμισε ο Ναρίσκιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Λαβρόφ: Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια

Η Τουρκία «ξεπέρασε τα όρια» με την κατάρριψη, την περασμένη Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ένα συμβάν που οδήγησε στο θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», σημείωσε, προσθέτοντας λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ:

«Η Ρωσία (...) θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει πως το αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο της και προειδοποιήθηκε «δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά», ενώ από την άλλη η Μόσχα δηλώνει πως το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε καμία προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας πιλότος σκοτώθηκε από πυρά ενώ έπεφτε με το αλεξίπτωτό του, ενώ ο άλλος διασώθηκε έπειτα από ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησαν από κοινού οι ειδικές ρωσικές και συριακές δυνάμεις. Μια πρώτη επιχείρηση (για τη διάσωση των πιλότων) με ελικόπτερο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και ένας Ρώσος πεζοναύτης.

Σχετικές ειδήσεις