ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «ξαναχτυπά»: Η Τουρκία έριξε το ρωσικό μαχητικό για να προστατεύσει το πετρέλαιο του ISIS

Ο Πούτιν «ξαναχτυπά»: Η Τουρκία έριξε το ρωσικό μαχητικό για να προστατεύσει το πετρέλαιο του ISIS

Νέες κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας εξαπέλυσε σήμερα, Δευτέρα (30/11/2015) ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι κατέρριψε το αεροσκάφος προκειμένου να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση να καταρρίψουν το αεροσκάφος μας υπαγορεύθηκε από την επιθυμία να προστατευθούν οι γραμμές προμήθειας πετρελαίου στην τουρκική περιοχή», είπε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, ο Πούτιν ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από νέες πληροφορίες που έλαβε η Ρωσία και οι οποίες υποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους διακινείται μέσω Τουρκίας.

«Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τόνισε πως δεν συνάντησε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στο Παρίσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι επιθυμεί ακόμα τη δημιουργία ενός ευρύ συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, είπε πως προσωπικά θλίβεται για την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

«Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων (σ.σ. ρωσοτουρκικών) για αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. «Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους τούρκους ομολόγους μας», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης με τους ομολόγους του από το Περού, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Νότιο Κορέα, το Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες απόψεις για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως:«Συζητήσαμε κυρίως για τη Συρία και το πού πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής μας». Η συζήτηση περιστράφηκε σε «έναν κατάλογο οργανώσεων που θεωρούμε τρομοκρατικές, έναν κατάλογος οργανώσεων που εκπροσωπούν το "υγιές" κομμάτι της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και τις τακτικές των κοινών μας ενεργειών στο πολιτικό πεδίο (...) Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ πως υπάρχει μια κατανόηση για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε», σημείωσε.

«Αν μιλάμε για την ανάγκη μιας πολιτικής επίλυσης, είναι απαραίτητο να εργαστούμε για ένα Σύνταγμα, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την διασφάλιση της εποπτείας των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις