ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησε η συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησε η συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Είμαστε πάλι εδώ», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν.

«Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας».

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι «καλά νέα για την ήπειρό μας».

Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των “28”, για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σχετικές ειδήσεις