ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Φυλάκιση τριών ετών σε 33χρονο για ανάρτηση ξενοφοβικών σχολίων στο Facebook

Αυστρία: Φυλάκιση τριών ετών σε 33χρονο για ανάρτηση ξενοφοβικών σχολίων στο Facebook

Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Ίνσμπρουκ καταδίκασε την Πέμπτη (16/6) σε φυλάκιση τριών ετών, με την κατηγορία της ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης και της υποδαύλισης μίσους, έναν 33χρονο κάτοικο της πόλης, ο οποίος είχε αναρτήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σχόλια με ξενοφοβικό περιεχόμενο.

Στα αξιόποινα σχόλια που ο ίδιος είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων : "Χρειαζόμαστε έναν Χίτλερ για να τους εξαφανίσει", "Σκοτώστε αυτά τα εκτρώματα", "Σκοτώστε κάθε μαύρο Μουσουλμάνο", "Αγοράστε όπλα".

Στη διάρκεια της δίκης ο 33χρονος δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες και παραδέχθηκε την ενοχή του, ισχυρίστηκε ωστόσο πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους ξένους, ενώ ανέφερε πως στις αναρτήσεις αυτές προέβη έπειτα από ένα βαρύ εργατικό ατύχημα του.

Όπως είπε στο Δικαστήριο, μετά το ατύχημα είχε πολύ χρόνο για να γράφει "απερίσκεπτα" τα κείμενα αυτά, για τα οποία εξέφρασε τη λύπη του, ενώ χαρακτήρισε και "απέραντη βλακεία" την παλαιότερη ανάρτηση φωτογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ στον προσωπικό λογαριασμό του.

Ο δικαστής εξήγησε στον κατηγορούμενο --του οποίου ο συνήγορος, μετά την ανακοίνωση της ποινής, κατέθεσε έφεση -- πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ελαφρά αδικήματα και πως ο νομοθέτης τιμωρεί για μία τέτοια "βλακεία" με ποινή φυλάκισης από ένα έως δέκα χρόνια.

Η σημερινή (σ.σ. Πέμπτη 16/6) καταδικαστική απόφαση για ναζιστική επαναδραστηριοποίηση, υπήρξε σε παραβίαση του "Νόμου Απαγόρευσης", ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη (προσωρινή) αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από "απλή" συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή "συγγενείς" οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Σχετικές ειδήσεις