ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Βρετανία LIVE: Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης περιμένει το αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα Βρετανία LIVE: Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης περιμένει το αποτέλεσμα

Αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία των Βρετανών - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν ενθαρρυντικά μηνύματα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ - Σίγουρη για τo Bremain η Wall Street -Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων - «Παγωμένη» παρακολουθεί η Ευρώπη.

Παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για να αποφασίσουν το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους με τη συμμετοχή να αγγίζει το 83,6%.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσο θερμά συμμετείχαν οι άνθρωποι. Έτσι νομίζω ότι, ανεξαρτήτως του καιρού, η συμμετοχή θα είναι υψηλή», είπε ο Ρίτσαρντ Τάις, ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) ξημερώματα Παρασκευής (24/06). Στις 02:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος) υπολογίζεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από 22 δημοτικά συμβούλια, ενώ τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τις 07.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Παρασκευής (24/06).

Στην πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με το 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 48%.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».

Παράλληλα, μια νέα εκτίμηση της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos Mori δείχνει το Bremain να έχει προβάδισμα κατά 8 μονάδες με 54% έναντι του Brexit 46%.

Διαβάστε ΕΔΩ την έμμεση παραδοχή ήττας του Brexit από τον Φάρατζ, αλλά και την εκτόξευση της στερλίνας μετά τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι κάλπες μεταφέρθηκαν στα 382 σημεία καταμέτρησης που έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταμέτρησης στην Βόρειο Ιρλανδία και ένα στο Γιβραλτάρ.

Βremain «έδειξε» η Wall Street

Παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. «έδειξε» η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη άνω του 1%.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 18.011,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,59% στις 4.910,04 μονάδες και ο δείκτης Standard and Poor's 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,34% στις 2.113,32 μονάδες.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Το χρονικό του δημοψηφίσματος

00.00 Έκλεισαν οι κάλπες

22:40

22:10 Οι καταιγίδες προκαλούν χάος στους σιδηροδρομικούς σταθμούς

ss

21:45 Χιλιάδες Βρετανοί αγοράζουν ευρώ και δολάρια, καθώς φοβούνται ότι οι στερλίνες τους θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους σε ένα ενδεχόμενο Brexit.

21:20 Δείτε τα...τρελά και απίθανα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά και τις 10 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις για το Brexit

21:10 Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο στη Βρετανία

20:30 Εκκενώθηκε σταθμός του μετρό στο Λονδίνο εξαιτίας συναγερμού για φωτιά

20:15 Ολάντ: Χρειάζεται «μια επανεκκίνηση» της ΕΕ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

19:40 Αντιδράσεις για τα μολύβια που δίνουν στους ψηφοφόρους

Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος νοθείας, αφού μπορούν κάποιοι να σβήσουν την προτίμηση.

Σύμφωνα με τον Independent, η Τζάκλιν Τζάκσον διαμαρτυρήθηκε, επειδή στο εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι είχαν στη διάθεσή τους μόνο μολύβια για να σημειώσουν την προτίμησή τους, υπονοώντας ότι η ψήφος τους μπορεί να παραποιηθεί.

19:20 Δείτε την πρόβλεψη του… Otto για το δημοψήφισμα!

18:50 Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με μεγάλη άνοδο

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit.

Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.

18:30 Έτσι θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων

18:00 Η προειδοποίηση των τραπεζών στους επενδυτές

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας οι οποίες έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε «αίθουσες πολέμου» στο Σίτι του Λονδίνου και «κατεβάζουν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών, ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργήσουν σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παραγγείλει έξιτ-πολ. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 00.30 της Παρασκευής και θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα. Είναι πιθανόν όμως το οριστικό αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμη και μέχρι τις 8 το πρωί, όταν θα ανοίξει το χρηματιστήριο.

Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή. Αγοράζουν και πωλούν σε προκαθορισμένα επίπεδα και για αυτό ο φόβος είναι ότι θα προχωρήσουν σε υπερβολικά γρήγορες συναλλαγές, σε μια ευμετάβλητη αγορά.

Οι τράπεζες, επισημαίνει η εφημερίδα, αποφεύγουν επίσης να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους αυτές τις ημέρες, ώστε να μην προκαλέσουν κατά λάθος μια απόρριψη των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από τα μηχανήματα που θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις εντολές των πελατών του.

17:30 Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Βρυξέλλες

Ενώ οι Βρετανοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να αποφανθούν αν επιθυμούν η χώρα τους να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες επικρατεί σιγή ασυρμάτου.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων έχουν μηδενιστεί ενώ στη φράση «η Ευρώπη είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο», κύκλοι των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συνοψίζουν την ανάγκη να βγει μια εικόνα συνοχής, αποφασιστικότητας και σαφήνειας για την επόμενη μέρα, αφήνοντας ωστόσο να φανεί η αγωνία για το άγνωστο σε περίπτωση που οι Βρετανοί ρίξουν «μαύρο» στην ΕΕ.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια μακρά νύχτα και ένα φορτωμένο πρωινό. Οι κάλπες στη Βρετανία θα κλείσουν στις 11 το βράδυ ώρα Βελγίου και το αποτέλεσμα δε θα είναι ασφαλές, όπως όλα δείχνουν, πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

17:00 Η βιβλιοθήκη του Μπρίστολ, έξω από την οποία δολοφονήθηκε η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, χρησιμεύει ως εκλογικό κέντρο και υπάρχει μία μικρή αστυνομική παρουσία έξω.

16:40 «Ημέρα ανεξαρτησίας» - Το τελευταίο βίντεο υπερ του Brexit

Ένα τελευταίο βίντεο υπέρ του Brexit με τίτλο: «Ημέρα Ανεξαρτησίας», δημοσιεύτηκε από τον αρχηγό του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

16:30 Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις σε κάποια εκλογικά κέντρα

Σφοδρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Αγγλία προκάλεσαν σήμερα πλημμύρες στους δρόμους και αναστάτωση στις μετακινήσεις, καθώς και το κλείσιμο δύο εκλογικών τμημάτων την ημέρα που οι Βρετανοί ψηφίζουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην ΕΕ.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης (23/06) αναμένονται και άλλες καταιγίδες στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες.

Στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, δύο εκλογικά τμήματα στον δήμο του Κίνγκστον επί του Τάμεση μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες αφού πλημμύρισε η περιοχή, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Αναστάτωση εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης σημειώθηκε επίσης στα δρομολόγια του μετρό του Λονδίνου και των γύρω σιδηροδρομικών δικτύων.

16:10 Η Μέρκελ θέλει Bremain

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα το οποίο παρακολουθούν με νευρικότητα οι οικονομικές αγορές και πολιτικοί σ' όλο τον κόσμο.

Η Μέρκελ δήλωσε πως υποστηρίζει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συναντηθούν μετά το δημοψήφισμα για να συζητήσουν για το μέλλον της Ένωσης -- και όχι μόνο τα έξι ιδρυτικά μέλη ή τα μέλη της ευρωζώνης.

15:58 Η συχνότητα των δημοσιεύσεων σχετικά με το Brexit στα Trends του Twitterείναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του Bremain, όπως γίνεται αντιληπτό στο παρακάτω βίντεο, όμως όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί σήμερα δείχνουν παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

15:17 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε δημοσίως σήμερα (23/6) τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα κρίνει εάν η Τουρκία θα συνεχίσει τις διαδικασίες ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να ρωτήσουμε το λαό ακριβώς αυτό που ρωτούν οι Βρετανοί», δήλωσε στο τουρκικό κρατικό Πρακτορείο Anadolu. «Θα ρωτήσω, “επιθυμείτε να συνεχίσoυμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μήπως να θέσουμε ένα τέλος σε αυτές; Αν ο λαός αποφασίσει να συνεχίσουμε τότε μόνο θα προχωρήσουμε”»

14:55 Τα παράξενα του δημοψηφίσματος: Ο επίσημος λογαριασμός της πόλης του Νέιλσγουορθ στο Γκλάουσεστερσάιρ δημοσίευσε τουίτ το οποίο αναδεικνύει ένα ακόμη δίλλημα, πέραν του Brexit και του Bremain. Να ψηφίσει κάποιος πηγαίνοντας δεξιά ή να παρακολουθήσει ενημερωτική συνάντηση για το αδυνάτισμα πηγαίνοντας αριστερά;

Capture1

14:30 Η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 55%, έναντι του Brexit, η οποία ανέρχεται στο 45%, σύμφωνα την διαδικτυακή δημοσκόπηση από την εταιρεία ερευνών Populus.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.700 άνθρωποι κυκλοφόρησε την Πέμπτη καθώς η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

14:22 Μόλις πέντε ώρες έχουν παρέλθει από το άνοιγμα της κάλπης και οι υποστηριχτές του Brexit έχουν ήδη αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες κυρίως εστιάζουν στη χρήση των μολυβιών που διατίθενται στα εκλογικά κέντρα για την επιλογή του Bremain ή Brexit και τα οποία θεωρούν ευάλωτα σε απάτη, προτρέποντας τους ψηφοφόρους (κυρίως χρησιμοποιώντας το hashtag #UseAPen) να κάνουν την επιλογή τους χρησιμοποιώντας στυλό με ανεξίτηλο μελάνι.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηριχτές του Bremain με περιπαικτική διάθεση δημοσιεύουν φωτογραφίες με τα μολύβια τα οποία χρησιμοποίησαν για να ψηφίσουν.

6144

14:05 Η στοιχηματική εταιρεία Betfair προβλέπει πιθανότητα 86% νίκης του Bremain.

13:54Ομαλή η διαδικασία του δημοψηφίσματος, μόνο πρόβλημα ο καιρός. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης, στο CNN Greece η διαδικασία, αν και είναι ακόμη στην αρχή, διεξάγεται ομαλά, με μόνο πρόβλημα τον καιρό που προς το παρόν δεν ευνοεί την μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα σε πολλές περιοχές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ, που σχηματίζουν ουρές προκειμένου να δώσουν απάντηση στο ερώτημα Bremain ή Brexit. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Κοσμίδης, η μαζική προσέλευσή τους στις κάλπες, αποδίδεται τόσο στον καλό καιρό που επικρατεί στην περιοχή, όσο και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων ψηφοφόρων για την έκβαση του δημοψηφίσματος, με την πλειοψηφία τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις να είναι υπέρ του Bremain. Δειτε το σχετικό βίντεο στο CNN.gr

13:39 Σε θρίλερ εξελίσσονται τα προγνωστικά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos Mori για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Evening Standard, το πολιτικο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ προηγείται με οριακό προβάδισμα 52% έναντι 48% που θα επιλέξει το Brexit. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το 12% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο.

13:24 Ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP και υπέρμαχος του Brexit κατέφθασε πριν λίγο σε εκλογικό κέντρο στο Μπίγκιν Χιλ, νότια του Λονδίνου, προκειμένου να ψηφίσει.

16766804

13:09 Δείτε live εικόνα και το κλίμα που επικρατεί σε εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο.

12:32 Τέσσερις καλόγριες, οι οποίες πραγματοποίησαν έξοδο που θα ζήλευαν και οι διασημότεροι σταρ, έκλεψαν την παράσταση και τα φωτογραφικά φλας σε εκλογικό κέντρο του Λονδίνου.

000



11:58 Δείτε ΕΔΩ όλα τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου που κυκλοφόρησαν σήμερα.

new
3500 2

11:20 Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον προσήλθαν πριν λίγο στις κάλπες σε εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο.

3492

10:54 Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

02

09:33 Υπό βροχή διεξάγεται η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες στο Λονδίνο.

3500
b6363845 c1fc 4821 8ce3 89a1773b0047
f16b7079 8f72 4d23 a0d0 74eafb365b8a



09:00 (ώρα Ελλάδος) Άνοιξαν οι κάλπες στις 07:00 ώρα Βρετανίας, οι οποίες αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

001

Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

5641

Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

002

Πότε αναμένεται η ετυμηγορία;

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 έως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».

003

Προβάδισμα παραμονής δείχνει δημοσκόπηση

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.



Φόβοι για μετάδοση του «ιού Brexit» στην Ευρώπη

Στη Βρετανία οι αναποφάσιστοι έχουν φτάσει το 17% και το αποτέλεσμα θα κριθεί από αυτούς, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μετά τη δολοφονία της Κοξ οι Βρετανοί που είναι υπέρ του Brexit δεν το δηλώνουν. Πολιτικά κόμματα και εφημερίδες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα, στους «Μένουμε» και στους «Φεύγουμε» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Ούτε το αποτέλεσμα ούτε τις συνέπειές του.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Βρετανία θεωρείται ένα έθνος διχασμένο» λένε οι αναλυτές. Όμως η Βρετανία μόνο... ή μήπως η Ευρώπη; Η αγωνία για την επόμενη μέρα της Ευρώπης είναι μεγάλη, καθώς οι επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, δημιουργώντας σοβαρές μετασεισμικές δονήσεις.

Πολιτικοί και διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

005

Το 60% των Γάλλων θέλει Brexit και όχι επειδή δεν συμπαθεί τους Βρετανούς, αλλά επειδή οι Γάλλοι που διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα που επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωζώνης, ονειρεύονται και αυτοί με τη σειρά τους να κλείνουν την πόρτα στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση Brexit, σε πολιτικό επίπεδο, η Γαλλία θα προσπαθήσει να πάρει το προβάδισμα με τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στην μετα-Brexit ΕΕ. Θα ακολουθήσουν όμως οι Γάλλοι ή θα εγκαταλείψουν τον Ολάντ και τα σχέδιά του;

Από την άλλη σύμφωνα με το Politico υπάρχει μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν την Βρετανία και συνδέονται ιδιαίτερα μαζί της. Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αλλά και η Δανία είναι χώρες όπου αναμένεται να επηρεαστούν ενισχύοντας τις τάσεις του ευρωσκπετικισμού. Η Ολλανδία γενικά θεωρείται σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψηφίζοντας μαζί τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte συνέδεσε τις δύο χώρες σε μια εκδήλωση στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας: «Η Βρετανία είναι μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς προς τα έξω, όπως ακριβώς και η Ολλανδία. Είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη, που έχουμε μάθει να κάνουμε εμπόριο και να εργαζόμαστε με ανοιχτά σύνορα. Είναι σημαντικό μια χώρα με αυτό το υπόβαθρο να παραμένει».

004

Όχι exit polls μόνο δημοσκοπήσεις

Τα πρώτα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων θα γίνουν γνωστά από το κανάλι Sky News στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας), όταν το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit poll, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit poll. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν.

Σχετικές ειδήσεις