ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ έπειτα επί έξι χρόνια ψυχροπολεμικών σχέσεων (Vid)

Ιστορική συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ έπειτα επί έξι χρόνια ψυχροπολεμικών σχέσεων (Vid)

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα (27/6) από τη Ρώμη την ύπαρξη συμφωνίας με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από μια περίοδο κρίσης που διήρκεσε έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή θα έχει έναν «τεράστιο» αντίκτυπο στην οικονομία του Ισραήλ και ότι χρησιμοποιεί τη λέξη «τεράστιο» σκοπίμως.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των μεταξύ μας σχέσεών», σημείωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Το Ισραήλ το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αναζητεί ιδιαιτέρως αγορές.

Ο Κέρι χαρακτήρισε και εκείνος «θετικό βήμα» τη συμφωνία αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Επετεύχθη ένα κάποιο σημείο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Φτάσαμε σε ένα κάποιο σημείο στις συνομιλίες της 26ης Ιουνίου και αυτό θα ανακοινωθεί σε ταυτόχρονη δήλωση που θα κάνουν και οι δύο πρωθυπουργοί στις 13:00», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διαλείμματος του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Τηλεφωνική συνομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μαχμούντ Αμπάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς χθες το βράδυ, ενώ τον ενημέρωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Γιλντιρίμ: Ανταλλαγή πρεσβευτώ το ταχύτερο δυνατό

Η Τουρκία και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρεσβευτές το ταχύτερο δυνατό μετά την κρίση στις σχέσεις τους που διήρκεσε έξι χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σημείωσε και διευκρίνισε ότι θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη (28/6).

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα σήμερα από τη Ρώμη παράλληλα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει εδώ και δέκα χρόνια η χώρα του στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει η Χαμάς, θα παραμείνει σε ισχύ βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήφθη με την Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα θέμα ασφαλείας που είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είχα την πρόθεση να συμβιβαστώ πάνω σε αυτό. Έχει ουσιαστική σημασία για να προληφθεί η ισχυροποίηση της Χαμάς και να παραμείνει όπως ήταν και είναι», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να φτάνει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των λιμανιών του Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις