ΚΟΣΜΟΣ

«Φαύλο κύκλο» στην Ευρώπη μετά το Brexit φοβάται ο Σουλτς

«Φαύλο κύκλο» στην Ευρώπη μετά το Brexit φοβάται ο Σουλτς

Σφοδρές επικρίσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σήμερα για τη σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον ίδιον, το εν λόγω σχήμα «έχει σκοπό κυρίως να ικανοποιήσει την εσωτερική συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος» και «επικεντρώνεται λιγότερο στο μέλλον της χώρας».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σπάσει αυτό τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σουλτς.

Η Μέι προκάλεσε αίσθηση αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον επικεφαλής των υποστηρικτών του Brexit, τον αμφιλεγόμενο Μπόρις Τζόνσον, και συστήνοντας ένα υπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το οποίο ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που είχε διεξαγάγει επίσης εκστρατεία υπέρ του Brexit.

«Η ευημερία της χώρας δεν είναι το κύριο κριτήριο στη λήψη πολιτικής απόφασης» της Μέι, «αλλά οι εσωτερικοί πολιτικοί υπολογισμοί» στο συντηρητικό κόμμα, είπε ακόμη ο Σουλτς.

«Αυτό προκύπτει δυστυχώς από την αφετηρία αυτού του ατυχούς δημοψηφίσματος», εκτίμησε. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου πριν από την επανεκλογή του το 2015 με σκοπό κυρίως να κάνει να σιωπήσουν οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη και δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι εκείνοι που εμπλέκονται πρέπει να ενεργήσουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα», εκτίμησε ο Σουλτς.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύθηκε ωστόσο να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τη νέα κυβέρνηση, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν.