ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υπέρ της παραμονής οι Σκοτσέζοι

Βρετανία: Υπέρ της παραμονής οι Σκοτσέζοι

Οι περισσότεροι Σκοτσέζοι τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία στη Σκοτία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον κρίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit σήμανε πως η ανεξαρτησία της Σκοτίας τίθεται ξανά στην ημερήσια διάταξη, δύο χρόνια αφότου η πρόταση αυτή απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα.

Ενώ οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κατά 52% έναντι 48%, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά ένα 62% έναντι ενός 38% κατά, αποτέλεσμα που για την Στέρτζον μετέβαλε άρδην το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την ενδεχόμενη απόσχιση της Σκοτίας.

Όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, το 53% των Σκοτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ΗΒ, ενώ το 47% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ακόμη και στην ερώτηση εάν θα προτιμούσαν να μείνουν στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψουν το ΗΒ, το 46% εκ των 1.006 προσώπων του δείγματος απάντησε ότι θα προτιμούσε την παραμονή στο ΗΒ και μόλις το 37% απάντησε ότι προτιμά η Σκοτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζο Τουάιμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της YouGov, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη» και δυσανάγνωστη. «Συνεχίζει να υφίσταται μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η σχέση του ΗΒ με την ΕΕ μακροπρόθεσμα. Πολλά μπορεί να αλλάξουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν σε αυτό το μέτωπο τα επόμενα χρόνια».

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία με 55% έναντι 45%. Έκτοτε όμως το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) αύξησε πολύ τη δύναμή του: εξασφάλισε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκοτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2015.

Η Στέρτζον διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά προετοιμασίες για να τεθεί εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ.

Για την Μέι αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή της Σκοτίας στο ΗΒ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit• δηλώνει ότι δεν θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας), τον επίσημο μηχανισμό για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ, πριν εξασφαλίσει τη συναίνεση όλης της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις