ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νέες διασώσεις προσφύγων και μεταναστών - «Βουλιάζουν» τα κέντρα φιλοξενίας

Ιταλία: Νέες διασώσεις προσφύγων και μεταναστών - «Βουλιάζουν» τα κέντρα φιλοξενίας

Χιλιάδες άνθρωποι διασώθηκαν ενώ βρίσκονταν «στοιβαγμένοι» μέσα σε πλεούμενα, στη θαλάσια περιοχή νότια της Σικελίας.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,το τελευταίο 48ωρο, οι δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής και της Frontex διέσωσαν 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Σικελίας.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» ήταν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι μέσα στα πλεούμενα, τα οποία κινδύνευαν να ανατραπούν.

Δυστυχώς πέντε από αυτούς πνίγηκαν, πιθανότατα επειδή όταν είδαν να πλησιάζουν τα ταχύπλοα της ιταλικής ακτοφυλακής, έπεσαν στην θάλασσα με την ελπίδα να καταφέρουν να τα προσεγγίσουν κολυμπώντας.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα κέντρα φιλοξενίας ολόκληρης της Ιταλίας είναι και πάλι υπερπλήρη.

Στο Κοριλιάνο της Καλαβρίας ο δήμαρχος ζήτησε την βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης της Ρώμης, τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση, πλέον, να εγγυηθεί τις απαιτούμενες αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στους 837 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί στην ευρύτερη περιοχή. Στο Κοριλιάνο βρίσκονται και 53 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία έφτασαν στην Ιταλία, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.

Aπό την αρχή του 2016 μέχρι τα τέλη Ιουνίου μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές, στο πλαίσιο επιχειρήσεων διάσωσης, 70.222 μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Σχετικές ειδήσεις