ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το ΙΚ σκότωσε κατοίκους της Χαουίτζα που προσπάθησαν να διαφύγουν

Ιράκ: Το ΙΚ σκότωσε κατοίκους της Χαουίτζα που προσπάθησαν να διαφύγουν

Η Χαουίτζα και τα περίχωρά της είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια των τζιχαντιστών στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη και θα είναι ενδεχομένως ένας από τους επόμενους στόχους των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων που προσπαθούν να ανακαταλάβουν την περιοχή.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν πολλούς κατοίκους της Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, μιας πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν.

Τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες πολίτες κατάφεραν να διαφύγουν από τις ζώνες στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους του Ιράκ. «Οι δυνάμεις μας υποδέχτηκαν 600 ανθρώπους την Πέμπτη (04/08) και τους πρόσφεραν βοήθεια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατηγός των κουρδικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι είπαν ότι οι τζιχαντιστές «κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες οικογένειες και εκτέλεσαν νέους άνδρες» που προσπάθησαν να διαφύγουν, πρόσθεσε.

Ένας αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι πολλοί άνθρωποι εκτελέστηκαν πρόσφατα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ επειδή επιχείρησαν να φύγουν από την περιοχή.

Ο αρχηγός μιας τοπικής φυλής απηύθυνε έκκληση στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις τους για την ανακατάληψη της Χαουίτζα, ώστε να σωθούν οι άμαχοι. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σφαγή, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα», είπε ο σεΐχης Ανουάρ αλ Άσι.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους όμως πλέον έχει υποχωρήσει, υπό την πίεση του ιρακινού στρατού που υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πρόσφατα οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Φαλούτζα και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στη Μοσούλη, την ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του ΙΚ στο Ιράκ που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Χαουίτζα. Η τελευταία είναι περικυκλωμένοι εδώ και μήνες από τους Κούρδους πεσμεργκά, τις ιρακινές δυνάμεις και μαχητές των τοπικών φυλών.

Σύμφωνα με τον Αλ Άσι, 100.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή της Χαουίτζα.

Σχετικές ειδήσεις