ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος της τουρκικής εισβολής στη Συρία είναι οι Κούρδοι»

«Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος της τουρκικής εισβολής στη Συρία είναι οι Κούρδοι»

Τι και αν επίσημα η Γερμανία τάχθηκε στο πλευρό της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία, ο Αντρέ Μπανκ, ένας ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι η επίθεση των γειτόνων είναι λιγότερο μια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερο μια επίθεση κατά των Κούρδων – Άλλα τέσσερα άρματα στη Συρία.

«Από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους, την υποστηρίζουν, διαφαίνεται η αλλαγή της στρατηγικής τους», συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά.

«Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας. Οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού», σημειώνει ο Μπανκ.

Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής θεωρεί επίσης ότι «η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις τους με την Άγκυρα, διότι η Τουρκία είναι από πολλές απόψεις σημαντικός εταίρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους όταν πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, διότι τους χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ότι με την υποστήριξη και τη συνεργασία αποδέχονται εμμέσως και τις εδαφικές τους διεκδικήσεις».

Ο Μπανκ ερμηνεύει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας κατά των Κούρδων ως παραχώρηση, προκειμένου να την κατευνάσει και έτσι να παραμείνουν σκληρές στο θέμα του Γκιουλέν.

«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογάν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία», υπογραμμίζει.

Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Άσαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογάν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Γιλντιρίμ: «Καθαρίζουμε» τα σύνορα

«Η Τουρκία έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες μαχητικές οργανώσεις για να εμποδίσει μια νέα συρροή μεταναστών και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να διασφαλισθεί η ασφάλεια του έθνους», ξεκαθάρισε πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιλντιρίμ διέψευσε εξάλλου τις κατηγορίες ότι η Άγκυρα επικεντρώνεται στους Κούρδους, κατά την επέμβασή της στη Συρία, και έκανε λόγο για «επαίσχυντο ψέμα».

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι να διασφαλισθεί 100% η ασφάλεια των συνόρων μας (...) και να διώξουμε τα στοιχεία του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) έξω από την περιοχή», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

«Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στη μεταναστευτική κρίση»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στη μεταναστευτική κρίση και τόνισε πως έχει ζωτική σημασία να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών και την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε αντίποινα εναντίον των δραστών της επίθεσης με παγιδευμένο φορτηγό που στοίχισε τη ζωή σε 11 αστυνομικούς, σύμφωνα μ' έναν νέο απολογισμό, σήμερα στην πόλη Τσίζρε (νοτιοανατολική Τουρκία) και αποδίδεται στους κούρδους αντάρτες.

«Θα δώσουμε σ' αυτούς τους αχρείους την απάντηση που τους αξίζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να πάρει όμηρο την Τουρκία».

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ, όπου βρίσκεται η Τσίζρε, αναφέρεται πως 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση και 78 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, από τους οποίους 75 αστυνομικοί και τρεις πολίτες.

Κουτρουλούς: «Το ΙΚ, οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας θέλουν να πλήξουν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα»

«Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας επιτίθενται στην Τουρκία προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της και την ασφάλειά της», προσέθεσε επίσης ο Κουρτουλμούς στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Την ίδια ώρα, φωτορεπόρτερ του AFP που βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μετέδωσε ότι η Τουρκία αποστέλλει άλλα 4 άρματα μάχης στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, από την οποία εκδιώχθηκαν αυτή την εβδομάδα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ο φωτορεπόρτερ του AFP είδε αυτά τα τέσσερα άρματα μάχης να κατευθύνονται προς τα σύνορα και άκουσε εκρήξεις που προέρχονταν από την Τζαραμπλούς, κάτι που δείχνει μάλλον ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην πόλη μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις