ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο! Τι είναι τελικά ο παράξενος λευκός λεκές στην «Κραυγή» του Μουνκ

Λύθηκε το μυστήριο! Τι είναι τελικά ο παράξενος λευκός λεκές στην «Κραυγή» του Μουνκ

Για πάνω από έναν αιώνα επιστήμονες και συντηρητές έργων τέχνης προσπαθούν να βρουν τη λύση στο μυστήριο γύρω από τον λευκέ λεκέ στο αριστούργημα του εξπρεσιονιστή Έντβαρτ Μουνκ, «Η Κραυγή».

Είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο και φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας. Το αριστούργημα που αναπαριστά μια βασανισμένη φιγούρα με φόντο έναν κατακόκκινο σαν αίμα ουρανό έκρυβε για πάνω από ένα αιώνα ένα μυστικό. Την προέλευση του λευκού λεκέ, κοντά στο δεξί ώμο της κεντρικής φιγούρας.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για τον λεκέ ήταν ότι επρόκειτο για κουτσουλιά πουλιού, καθώς ο Νορβηγός ζωγράφος συνήθιζε να ζωγραφίζει έξω στο χιόνι ,κάτω από ένα ξύλινο υπόστεγο. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Μουνκ είχε λερώσει τον πίνακά του κατά λάθος με λευκή μπογιά.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα και μετά από εκτενή έρευνα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Γκεερτ βαν ντερ Σνικτ κατάφερε να αποκαλύψει την αλήθεια. Ο παράξενος λεκές δεν είναι τελικά ούτε μπογιά ούτε περιττώματα πουλιού, αλλά σταγόνα από κερί που είχε κυλήσει κατά λάθος πάνω στον πίνακα.

Η ομάδα κατάφερε να αποκαλύψει την αλήθεια εξετάζοντας το διάσημο πίνακα με ένα μηχάνημα που έχουν επινοήσει τα μέλη της και χρησιμοποιεί ακτίνες X.

Σχετικές ειδήσεις