ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Εικόνες καταστροφής από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου με έναν νεκρό (Pics+Vids)

Σεισμός Ιταλία: Εικόνες καταστροφής από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου με έναν νεκρό (Pics+Vids)

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις και πολλαπλοί μετασεισμοίκαταγράφηκαντην Τετάρτη (26/10) στην κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον τρόμο σε μια περιοχή, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον μεγάλο σεισμό της 24ης Αυγούστου που είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ και είχε στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Ο πρώτος σεισμός, σημειώθηκε στις 19:10 (τοπική ώρα) και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρα, καταστρέφοντας κτήρια και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Ο δεύτερος σεισμός χτύπησε την Ιταλία με μεγαλύτερη ένταση στις 21:18 (τοπική ώρα), με μέγεθος (σύμφωνα πάντα με το EMSC) τα 6,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

539gional

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε γνωστό ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

usgss

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε. Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε γνωστό ότι η δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί μεταξύ 4 και 4,7 Ρίχτερ στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, με μεγαλύτερη αυτή των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (26/10), στις 23:42 τοπική ώρα.

CvuB4UMXYAEC nA

Ένας νεκρός - Αρκετοί τραυματίες και μεγάλες καταστροφές

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που υπέστη ανακοπή καρδιάς είναι το μόνο γνωστό περιστατικό θανάτου που συνδέεται με τη σειρά σεισμικών δονήσεων.

Παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Σήμερα (27/10) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας προκειμένου να διενεργηθούν προσεκτικές αυτοψίες και εκτίμηση των ζημιών, ιδιαίτερα στα σχολεία της Περούτζια, του Τέρνι και του Σπολέτο.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Η Πολιτική Προστασία διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδαν τις πρώτες στιγμές μετά τον μεγάλο σεισμό τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες από το σεισμό και σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας συνέχιστηκαν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

CvvsLT2WAAAKD5

Οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται σημαντικό πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Υλικές ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Ουσίτα, πάντα στην περιφέρεια Μάρκε.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νόρτσια κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος μιας ιστορικής εκκλησίας, μέσα στην οποία, κατά τη διάρκεια των σεισμών, δεν υπήρχαν, ευτυχώς πιστοί.

3659fsf

Περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο μετά τον σεισμό.

QTXEmhb5tXCQRHAvHRWfzHzHk

Παράλληλα, και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

aster675

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή στο Twitter, έγραψε:
«Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

Δεν συνδέουν τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία με τους σεισμούς στην Ελλάδα οι Έλληνες σεισμολόγοι

Ανήσυχοι εμφανίζονται για τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου σεισμού του καλοκαιριού. Δεν συνδέουν όμως τον σεισμό με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, και ο καθηγητής πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε, ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των σεισμών που συγκλονίζουν την Ιταλία με εκείνους που έγιναν στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλαιά σπίτια και παλαιές πολυκατοικίες.

Σχετικές ειδήσεις