ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής της εφορίας κατηγορείται για κατάχρηση 70 εκατ. ευρώ!

Σκάνδαλο στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής της εφορίας κατηγορείται για κατάχρηση 70 εκατ. ευρώ!

Η ουκρανική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς κατηγόρησε χθες τον επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας, τον Ρομάν Νασίροφ, για υπεξαίρεση περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που κατηγορείται για κατάχρηση από το Εθνικό Γραφείο Κατά της Διαφθοράς (NABU), μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα που φτάνει μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια στην Ουκρανία.

Ο Νασίροφ φέρεται ότι βοήθησε τον βουλευτή Ολεξάντρ Ονιτσένκο, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, να καταχραστεί περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια γρίβνα (περίπου 70 εκατ. ευρώ) από δασμούς οφειλόμενους στο κράτος στο πλαίσιο συμβάσεων για την εξόρυξη φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας.

Σε βάρος του Νασίροφ δεν έχει ακόμη ασκηθεί επισήμως δίωξη επειδή ο νόμος επιτρέπει στο NABU να συνεχίζει τις έρευνές της επί δύο μήνες πριν καταθέσει το πόρισμά του στη δικαιοσύνη. Προς το παρόν πάντως ο διευθυντής της φορολογικής υπηρεσίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η διστακτικότητα των αρχών της Ουκρανίας για περισσότερη διαφάνεια και λιγότερη διαφθορά έχει εξοργίσει τους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την οικονομική βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί, κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικές ειδήσεις