ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Τι κρύβεται πίσω από το πολιτικό «θρίλερ» στην Ιβηρική χερσόνησο

Καταλονία: Τι κρύβεται πίσω από το πολιτικό «θρίλερ» στην Ιβηρική χερσόνησο

Καταλονία | Ειδήσεις: Στο χείλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που σημειώνεται τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται πλέον η Ισπανία, μετά την απόφαση των Καταλανών κα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους και την αντίστοιχη διαταγή της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας και να κηρύξει έκπτωτους από τα αξιώματά τους τόσο τον περιφερειάρχη, Κάρλες Πουτζντεμόν, και την κυβέρνησή του όσο και τον αρχηγό της Αστυνομίας.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ «ΕΜΦΥΛΙΟ»

Από τη μια πλευρά, ο αποπεμφθείς Πουτζντεμόν κάλεσε το Σάββατο (28/10/2017), μέσω διαγγέλματός του, σε «δημοκρατική αντίσταση» τους συμπατριώτες του ενάντια στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος (σ.σ. με αυτό αναστέλλεται η αυτονομία της Καταλονίας).

Από την άλλη πλευρά, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχοντας την πλήρη στήριξη της Ευρώπης, «καρατομεί» την καταλανική ηγεσία, επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος στον «ανένδοτο» που κήρυξε ο Πουτζντεμόν εναντίον της Μαδρίτης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Είναι, όμως, μόνον πολιτικοί και εθνικοί οι λόγοι που οδηγούν σε αυτόν τον ιδιόμορφο «εμφύλιο» ανάμεσα στις δύο πλευρές;

Η πραγματικότητα σε αριθμούς

Οι ιστορικοί, όταν καλούνται να μελετήσουν και να αναλύσουν τις βαθύτερες αιτίες μιας εθνικής σύγκρουσης, στην οποία ενέχεται η απόσχιση μιας περιφέρειας, δεν μπορούν να παραβλέψουν τους οικονομικούς παράγοντες που διαδραματίζουν – τις περισσότερες φορές – καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα οικονομικά δεδομένα της Καταλονίας, πρόκειται για μια σχετικά μικρή, σε επίπεδο γεωγραφικής έκτασης, επαρχία της Ιβηρικής χερσονήσου – μόλις 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δεν είναι, λοιπόν, το μέγεθός της εκείνο που καθορίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια της Ισπανίας να την κρατήσει προσαρτημένη στο άρμα της, όσο η οικονομική σημασία της.

Η πραγματική δύναμη της Καταλονίας κρύβεται στην οικονομία της: Με έναν Προϋπολογισμό ύψους 215,6 δισ. ευρώ, η οικονομία της θεωρείται ισχυρότερη σε σύγκριση με αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Εξαγωγές

Στο επίπεδο των εξαγωγών, οι Καταλανοί αποτελούν μια εξαιρετικά υπολογίσιμη και διόλου ευκαταφρόνητη δύναμη: Με 65,2 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές της Καταλονίας αποτελούν το ¼ του συνόλου της Ισπανίας. Η περιφέρεια διαθέτει τρία σημαντικά και πολύ ισχυρά λιμάνια στη Βαρκελώνη, την Ταρραγόνα και το Παλαμός.

BarcelonaHarbour

Άποψη του λιμανιού της Βαρκελώνης

Σε ό,τι αφορά στις αερομεταφορές, η περιφέρεια περιλαμβάνει συνολικά επτά αεροδρόμια:

  • Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαρκελώνης
  • Αεροδρόμιο της Ζιρόνα-Κόστα Μπράβα
  • Αεροδρόμιο της Ταρραγόνα-Ρέους
  • Αεροδρόμιο της Λιέιδα-Αλγουάιρε
  • Αεροδρόμιο του Σαβαδέλ
  • Αεροδρόμιο των Πυρηναίων-Ανδόρας
  • Αεροδρόμιο του Περπινιάν-Ριβσάλτ

Ξένες επενδύσεις

Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία ξένων επενδύσεων στην περιοχή: 37 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος τους, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ανεργία

Αξιοσημείωτο είναι και το «ατού» των Καταλανών στον τομέα της απασχόλησης: Η ανεργία στην επαρχία είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό ανεργίας στην Καταλονία είναι 13,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 όταν στην υπόλοιπη Ισπανία ανέρχεται στο 17,2%.

Πολιτισμός και ΜΜΕ

Τέλος, μια πολύ σημαντική πτυχή της καταλανικής οικονομίας αφορά στην πολιτιστική παραγωγή της. Ενδεικτικά, η Βαρκελώνη παραδοσιακά αποτελεί την πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκδοτικών οίκων της Ισπανίας, κατέχοντας το 2014 το 48,3% του τζίρου του εμπορίου βιβλίου σε κρατικό επίπεδο, μπροστά από την Κοινότητα της Μαδρίτης που κατείχε το 43,3%.

Αλλά και στην κινηματογραφική βιομηχανία και τα ΜΜΕ, θεωρείται μία από τις πλέον παραγωγικές περιφέρειες της Ισπανίας. Ο Καταλανικός Οργανισμός Οπτικοακουστικών Μέσων ιδρύθηκε το 1979 ενσωματωμένος στην Κυβέρνηση της Καταλονίας και έκτοτε αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό της Ισπανίας παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού στα καταλανικά.

Ένας εκ των δύο οργανισμών του, η Καταλανική Τηλεόραση διαθέτει επτά κανάλια, με το σημαντικότερο να είναι το γενικού ενδιαφέροντος TV3, που εκπέμπουν στο σύνολο των καταλανόφωνων περιοχών της Ισπανίας.

Το δημόσιο Καταλανικό Ραδιόφωνο από την άλλη είναι σταθερά ο δεύτερος σε ακροαματικότητα σταθμός της Καταλονίας που εκπέμπει αποκλειστικά στα καταλανικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ραδιοφωνικός τομέας της CCMA,διαθέτει και άλλα τρία ραδιόφωνα, μεταξύ των οποίων και το «Καταλονία Ενημέρωση». Οι ισπανόφωνοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί διαθέτουν έδρα στη Βαρκελώνη και εκπέμπουν σε όλο το μήκος της Καταλονίας.

Από αυτούς, μόνο η δημόσια τηλεόραση και το Ράδιο 4 παράγουν περιεχόμενο στα καταλανικά με τους υπόλοιπους να περιορίζονται σε παραγωγές που απλώς πραγματοποιούνται σε τοπικά στούντιο.

Με πληροφορίες από Independent, El Mundo, Guardian και AFP

Σχετικές ειδήσεις