ΚΟΣΜΟΣ

Δύτες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στο Concordia

Δύτες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά  στο Concordia

Σε χρήση εκρηκτικών προχώρησαν σήμερα δύτες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού στο κύτος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia προκειμένου να προσεγγίσουν τη γέφυρα, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια, με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου.


Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι έρευνες στο κύτος του πλοίου, εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έχει μήκος όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και είναι ψηλό όσο ένα κτίριο 20 ορόφων ενώ σύμφωνα με τους δύτες να κάνουν λόγο για φοβερή δυσοσμία στο σημείο του ναυαγίου.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρόκειται να αποφασίσει σήμερα για την έναρξη της επιχείρησης απάντλησης 2.380 τόννων μαζούτ από τις δεξαμενές του πλοίου.

Οι διασώστες υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι αγνοούμενοι ζωντανοί είναι μηδαμινές, καθώς έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που σημειώθηκε το ναυάγιο. Ένα ωκεανογραφικό σκάφος εφοδιασμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης αναμένεται να σταλεί στον πυθμένα της θάλασσας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παγιδευμένα πτώματα κάτω από το 114.500 τόννων πλοίο.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, οι νεκροί είναι 13 και 24 οι αγνοούμενοι. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια μπορεί να αλλάξουν καθώς είναι πιθανό στο πλοίο να υπήρχαν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costa Crociere, αρνήθηκαν ότι επετράπη η επιβίβαση στο πλοίο ατόμων χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία.

Το ναυάγιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia εκτιμάται πως θα κοστίσει στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Hannover Re 30 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια.