ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Μην προχωρήσετε με τους S-400

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Μην προχωρήσετε με τους S-400

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στην Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών S-400. Η απάντηση για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Πριν μια εβδομάδα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επισημάνει την ανάγκη να κάνει πίσω η Άγκυρα στο θέμα των S-400. Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για το θέμα στην Τουρκία, παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις θέσεις του και δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης.

Την Τρίτη (23.02) υπήρξε ένα ακόμα μήνυμα από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, έτσι ώστε να μην προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Σε ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, προς τους αρμόδιους συντάκτες, τέθηκε το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, της πιθανής επιστροφής της στο πρόγραμμα των F-35 και της πιθανότητας που υπάρχει για χαλάρωση στις κυρώσεις των S-400 αλλά και της στάσης στο θέμα της Συρίας.

Η απάντηση ήταν μια ακόμα προειδοποίηση προς την Τουρκία να κάνει πίσω στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. «Και πάλι, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει με την προμήθεια των S-400. Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστο με το F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή από αυτό το πρόγραμμα. Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην το διατηρήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η Τουρκία είχε πολλές φορές την ευκαιρία την τελευταία δεκαετία να αγοράσει το σύστημα άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αντίθετα επέλεξε αυτό των S-400 το οποίο παρέχει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δεκαήμερο -«φωτιά»: Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος – Στήνει «τείχος» η Ελλάδα, έρχονται και οι Γάλλοι