ΚΟΣΜΟΣ

Για αυτό ο Ερντογάν «μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο – Αλλεπάλληλα τα «χαστούκια» στις δημοσκοπήσεις

Για αυτό ο Ερντογάν «μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο – Αλλεπάλληλα τα «χαστούκια» στις δημοσκοπήσεις
AP Images

Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία προκαλεί πανικό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δικαιολογεί την «πρεμούρα» του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. «Γκρεμίζεται» ο κυβερνητικός του εταίρος και θέλει να προλάβει τα χειρότερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από τη μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Aksoy Research» στην Τουρκία, η οποία ήταν ένα ισχυρό ράπισμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτή ο Τούρκος πρόεδρος είδε δυο από τους πιθανούς αντιπάλους του στις επόμενες εκλογές να τον ξεπερνούν σε δημοτικότητα, πράγμα που προφανώς και τον έχει θορυβήσει ιδιαίτερα.

Το Newsbomb.gr έχει αναλύσει διεξοδικά τα δεδομένα για τους ανθρώπους που εποφθαλμιούν στη θέση του σουλτάνου και που είναι έτοιμοι να του πάρουν από τα χέρια τη διακυβέρνηση της Τουρκίας την οποία έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση και εξαθλίωση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, εδώ και αρκετό καιρό είχαμε αναλύσει την πρόθεση του Ερντογάν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να επωφεληθεί σε πιθανή διενέργεια εκλογών και να έχει εξασφαλισμένη την ηγεσία της χώρας.

Η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην Τουρκία την Πέμπτη (11.03), καταδεικνύει επακριβώς τον λόγο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την αλλαγή του συντάγματος στη χώρα του και γιατί επιδιώκει μανιωδώς να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Δεν είναι, δηλαδή, το μοναδικό του πρόβλημα οι δημοσκοπικές απώλειες που καταγράφει το AKP, το κόμμα του, αλλά κυρίως αυτές που καταγράφει ο κυβερνητικός του εταίρος. Το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Eurasia Research, Κεμάλ Οζκιράζ, δημοσίευσε στο κανάλι του στο youtube τα τελευταία αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη. Σε αυτή, το AKP του Ερντογάν συγκεντρώνει 29%, κατά πολύ μειωμένο από το 42,56% των τελευταίων εκλογών, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος MHP είναι στο 6,8% που είναι πολύ μακριά από το 10% που απαιτείται για την είσοδο στην τουρκική βουλή. Τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν την ψήφο των πολιτών που έχουν ήδη αποφασίσει για το τι θα έριχναν στην κάλπη σε ενδεχόμενο εκλογών και δεν συμπεριλαμβάνουν τους αναποφάσιστους.

Ακόμα, όμως, και στα ποσοστά με τη συμμετοχή των αναποφάσιστων, τόσο το AKP του Ερντογάν όσο και το MHP του Μπαχτσελί, καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του οποίου ηγείται ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει 35,4% ενώ το Εθνικιστικό Κόμμα συγκεντρώνει 8,3%.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στα χέρια του προφανώς και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, πλήρως η ανάλυση του Newsbomb.gr για τη μελέτη που είχε κάνει ο σουλτάνος έτσι ώστε να ορίσει το όριο εισόδου στη βουλή στο 7%, προκειμένου να μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και να συνεχίσει να βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα και τα παράλογα σχέδιά του…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη - Αποκάλυψη: Η ΕΛ.ΑΣ. άκουγε τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού από το κινητό του δράστη