ΚΟΣΜΟΣ

Άσμα Άσαντ: Από «Νταιάνα της Ανατολής», κατηγορούμενη για εγκλήματα πολέμου η πρώτη κυρία της Συρίας

Άσμα Άσαντ: Από «Νταιάνα της Ανατολής», κατηγορούμενη για εγκλήματα πολέμου η πρώτη κυρία της Συρίας

Αντιμέτωπη με  σειρά από κατηγορίες για το ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας είναι η σύζυγος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ που κινδυνεύει πλέον να χάσει τη βρετανική της υπηκοότητα.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής τραγωδίας του 21ου αιώνα η Aλμα αλ Ασαντ, που γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, μπαίνει στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ για το ρόλο που διαδραμάτισε στα εγκλήματα πολέμου στη Συρία.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η 45χρονη Άλμα με τις ομιλίες και τις δημόσιες εμφανίσεις της στήριξε τα εγκλήματα που διέπραξαν οι καθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία , ανάμεσά τους τη χρήση χημικών όπλων.


Μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου της Συρίας, ο στρατός της χώρας κατηγορείται ότι επιτέθηκε σκόπιμα σε αμάχους, χρησιμοποίησε το λιμό ως όπλο πολέμου και υπέβαλε πολίτες σε κάθε είδους βασανιστήρια, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το καθεστώς χρησιμοποίησε επανειλημμένα χημικά όπλα εναντίον αμάχων, κατέληξαν επιτροπές του ΟΗΕ.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω απο την Άλμα Άσαντ


Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η μονάδα εγκλημάτων πολέμου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την Άλμα Άσαντ για να αποφασίσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ξεκινήσει επίσημα η έρευνα και να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.


Πρώην τραπεζίτης στη Νέα Υόρκη, η σύζυγος του Σύρου δικτάτορα που υπόκειται ήδη σε οικονομικές κυρώσεις που σχετίζονται με αξιωματούχους της Συρίας, αναμένεται να χάσει τη βρετανική της υπηκοότητα.


Η κα Ασάντ κατηγορείται από τη νομική ομάδα υπεράσπισης Guernica 37 ότι είναι ένας από τους πολλούς «παράγοντες» που ενθάρρυναν τα «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία. Διεθνής πρωτοβουλία που συγκεντρώνει «έμπειρους δικαστές, ερευνητές και άλλους επαγγελματίες που εργάζονται για να φέρουν τους δράστες διεθνών εγκλημάτων και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δικαιοσύνη» η Guernica έχει γραφεία σε Ευρώπη και Η.Π.Α.

Επικαλείται ομιλίες στις οποίες η Άλμα Ασαντ επαινεί τις μητέρες των σκοτωμένων στρατιωτών της Συρίας και πλάνα όπου απευθύνει θερμούς χαιρετισμούς σε γυναίκες στρατιώτες. Παραπέμπει επίσης σε συνεντεύξεις της, όπου ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τον άντρα της από προσωπική πεποίθηση και δοξάζει τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα.

Σε φωτογραφίες της στα κοινωνικά δίκτυα, η πρώτη κυρία της Συρίας εμφανίζεται να παρηγορεί χήρες και ορφανά πολέμου, φυσικά μόνο από το αλεβιτικό παρακλάδι του Ισλάμ, στο οποίο ανήκει η οικογένεια Ασάντ.


Ποια είναι η «Mαρία Αντουανέτα» της Συρίας


Κόρη ενός γνωστού καρδιολόγου της Χάρλεϊ Στριτ, αποφοίτησε από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου το 1996 παίρνοντας πτυχίο στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και στη γαλλική λογοτεχνία. Γνώρισε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, την εποχή που ζούσε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σπούδαζε για να γίνει οφθαλμίατρος. Τον παντρεύτηκε το 2000, παραιτήθηκε και μετακόμισε μαζί του στη Συρία, όπου γέννησε τα τρία τους παιδιά.

Παλαιότερη επίσκεψη του ζεύγους Άσαντ σε ορφανοτροφείο της ΣυρίαςA.P

Το «ρόδο της ερήμου» που ήθελε να εκσυγχρονίσει τη Συρία, αρνήθηκε επανειλημμένα να εγκαταλείψει τη Δαμασκό με τα παιδιά της και στήριξε τις άγριες μεθόδους καταστολής του καθεστώτος.

Μετά το θάνατο της μητέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2016, συγκέντρωσε μεγάλη πολιτική επιρροή στην καθημαγμένη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση.

Αγόραζε...Louboutin την ώρα που ο συριακός λαός υποφέρει


Ενώ το καθεστώς Άσαντ «υπέβαλε το συριακό λαό σε μια δεκαετία κτηνωδίας για την τόλμη του να ζητήσει ειρηνικές μεταρρυθμίσεις», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ με αφορμή τη δεκαετή επέτειο, η πρώτη κυρία της Συρίας …περνούσε το χρόνο της στο διαδίκτυο, παραγγέλνοντας πανάκριβες γόβες με την υπογραφή Louboutin…

Η πρώτη συνέντευξη της Άλμα Άσαντ μετά την περιπέτεια της υγείας τηςΑ.Ρ

Το 2018 υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού , ανέρρωσε και μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η ίδια και ο σύζυγός της έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της το 2020 με την κατηγορία ότι «η ίδια, οι γονείς και τα αδέρφια της εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο για να θησαυρίσουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα