ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα
AP Images

Εμβόλιο AstraZeneca: Οι χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τους εμβολιασμούς και προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων. Οι ανησυχίες για τις θρομβώσεις. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τι ισχύει στην Ελλάδα.

Πριν από μερικές ημέρες, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αιτία ήταν οι αναφορές για θρομβώσεις σε ανθρώπους στους οποίους είχε χορηγηθεί αλλά και ο θάνατος ενός εξ αυτών 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Στον δρόμο των Δανών βάδισαν προοδευτικά κι άλλες χώρες όπως οι Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ταϊλάνδη και Κονγκό ενώ τη Δευτέρα (15.03) υπήρξε μπαράζ αναστολής εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του σκευάσματος, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και η Κύπρος προχώρησαν σε αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca. Οι αποφάσεις ήρθαν από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών που ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως ήταν φυσιολογικό, επικράτησε μεγάλη ανησυχία καθώς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν αυτό που χρησιμοποιούταν στην παρούσα φάση για τους εμβολιασμούς.

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Newsbomb.gr πως η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού που ξεκινά μεθαύριο και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Μάλιστα, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας (15.03), ο ΕΜΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους και πως θα δώσει τελικές απαντήσεις μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (18.03).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην Ελλάδα υπάρχει μόλις ένα περιστατικό με θρόμβωση, το οποίο όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν όντως οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Την ίδια στιγμή, στη χώρα έχουν γίνει 170.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα και δεν έχει διαπιστωθεί άλλου είδους επιπλοκή. Συνεπώς, η διαδικασία θα συνεχιστεί εν αναμονή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στα μέσα της εβδομάδας.

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία αναμένεται να εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο της Astrazeneca που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πήρε θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα συστήματα τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη (16.03) έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από πολλές χώρες.

Η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», υπογράμμισε η Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των θρομβοεμβολικών γεγονότων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια.

«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», πρόσθεσε με τη σειρά της η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελ Σιμάο. Μάλιστα επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς ανέφερε ότι για την ώρα τα οφέλη από τα εμβόλια είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Τι λέει η AstraZeneca για τις παρενέργειες

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

«Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι σημαντικά χαμηλότερος σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από ό, τι θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό», προσθέτει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.