ΥΓΕΙΑ

Ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους

Ανακοίνωση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση μετά τις αλυσιδωτές αναστολές εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επιμένει ο ΕΜΑ πως τα οφέλη από το εμβόλιο είναι περισσότερα από τους κινδύνους, συνεδριάζει έκτακτα την Πέμπτη για να πάρει νέες αποφάσεις.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες τους. Μετά από πολλές χώρες στη Σκανδιναβία και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο συναγερμός σήμανε όταν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν πως επίσης αναστέλλουν τον εμβολιασμό με τις δόσεις από το παρασκεύασμα της AstraZeneca.

Τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που έχουν εμφανιστεί σε πολίτες που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών να εκφράσουν ανησυχίες και να ζητήσουν νέα γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ το βράδυ της Δευτέρας (15.03) πήρε επίσημα θέση υπογραμμίζοντας πως συνεχίζει την έρευνα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ωστόσο πως το θωρεί ασφαλές.

Όπως επισημαίνεται σε σημείο της ανακοίνωσης «τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών», ωστόσο, έγινε σαφές ότι την Τρίτη (16.03) θα διεξαχθεί περαιτέρω εξέταση των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από το εμβόλιο και την Πέμπτη (18.03) θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για να υπάρξει απόφαση για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, με την αρμόδια αρχή να έχει λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα. Προφανώς και υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πλην όμως για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια περαιτέρω ενέργεια.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, Ματίνα Παγώνη, σε δηλώσεις της στο Newsbomb.gr υποστήριξε πως η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς δεν έχει παρατηρηθεί σοβαρή επιπλοκή για την ώρα. Στη χώρα μας εξαρχής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί σύμφωνα με τον EMA, συνεπώς θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA συνεχίζει τη διερεύνηση των συμβάντων COVID-19 Vaccine AstraZeneca και θρομβοεμβολικών - περαιτέρω ενημέρωση

Αρκετές αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ έχουν προσωρινά παύσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca . Αυτή είναι μια προφύλαξη που λαμβάνεται υπό το φως της εθνικής τους κατάστασης, ενώ ο EMA διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως .

Γεγονότα που αφορούσαν θρόμβους αίματος, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Η EMA συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου.

Η έρευνα του EMA συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο και θα πραγματοποιηθεί αυστηρή ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί εξετάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τις κλινικές περιστάσεις που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA ( PRAC ) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να ολοκληρώσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

Η πανδημία COVID-19 είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της ΕΕ. Τα εμβόλια για το COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά οι επαγγελματίες υγείας και οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Ενώ η έρευνά του συνεχίζεται, ο EMA παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών .

Ο EMA θα συνεχίσει να επικοινωνεί περαιτέρω ανάλογα με την περίπτωση. Εν τω μεταξύ, οποιοσδήποτε έχει λάβει το εμβόλιο και έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες πρέπει να επικοινωνήσει με έναν κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό τα άτομα που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό να το αναφέρουν στον εθνικό ρυθμιστή φαρμάκων ή σε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους βοηθήσει.

Περισσότερα για το φάρμακο

Το εμβόλιο COVID-19 Το AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορανοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Το COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο COVID-19 Το AstraZeneca αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από το SARS-CoV-2. Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το COVID-19 Vaccine AstraZeneca είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η ανασκόπηση των θρομβοεμβολικών συμβάντων με το COVID-19 Vaccine AstraZeneca διεξάγεται στο πλαίσιο ενός σήματος ασφαλείας , με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο συμβάν που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η αναθεώρηση διενεργείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης ( PRAC ) της EMA , την επιτροπή που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση ζητημάτων ασφάλειας για ανθρώπινα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχει πρόβλημα, συνεχίζουμε κανονικά»

Ροή Ειδήσεων