ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - «Σπηλιά του Τρόμου»: Βρέθηκε αρχαίο χειρόγραφο γραμμένο στα ελληνικά

Ισραήλ - «Σπηλιά του Τρόμου»: Βρέθηκε αρχαίο χειρόγραφο γραμμένο στα ελληνικά
AP

Τμήματα ενός χειρογράφου και άλλα ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά στην έρημο στο Ισραήλ, σε μια ανακάλυψη την οποία αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως ιστορικής σημασίας.

Όπως αναφέρει το BBC, τα κείμενα είναι γραμμένα στα ελληνικά, και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά.

Το χειρόγραφο θεωρείται πως ανήκε σε Εβραίους επαναστάτες που τράπηκαν σε φυγή μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας τον δεύτερο μΧ αιώνα.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αποτροπή λεηλασιών στις σπηλιές της περιοχής. Είναι η πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν παρόμοια κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί είχαν ανακαλυφθεί στον χώρο, που έγινε γνωστός ως «Σπηλιά του Τρόμου».

Τα νεοανακαλυφθέντα ευρήματα περιέχουν αποσπάσματα από κείμενα που εντάσσονται στο αποκαλούμενο «βιβλίο των 12 μικρών (ελασσόνων) προφητών». Όπως προαναφέρθηκε, το χειρόγραφο είναι γραμμένο στα ελληνικά, αν και το όνομα του Θεού είναι στα εβραϊκά.

Ο Ίσραελ Χασόν, διευθυντής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων του Ισραήλ, είπε ότι το χειρόγραφο και τα άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν είναι «ανεκτίμητης αξίας για την ανθρωπότητα».

Στον χώρο βρέθηκαν επίσης σπάνια νομίσματα από την περίοδο της εβραϊκής εξέγερσης κατά των Ρωμαίων, ένας μουμιοποιημένος σκελετός παιδιού, ηλικίας 6.000 ετών, και ένα μεγάλο καλάθι, ηλικίας που εκτιμάται γύρω στα 10.500 χρόνια. Η σπηλιά βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το χείλος ενός γκρεμού και ως εκ τούτου είναι πρακτικά απρόσιτη, εκτός και αν κάποιος πάει με ειδικό εξοπλισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων