ΚΟΣΜΟΣ

Ράπισμα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Έξαλλη η Άγκυρα

Ράπισμα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Έξαλλη η Άγκυρα

Άλλο ένα «χτύπημα» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ με αφορμή την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ΗΠΑ ασκούν σκληρή κριτική στην Τουρκία κάνοντας λόγο στην έκθεση για δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων και βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

«Από την απόπειρα πραξικοπήματος οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναστολή δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυονμίας του στρατού και της δικαστικής εξουσίας και έχουν κλείσει πάνω από 1.500 ΜΚΟ επικαλούμενες στοιχεία που συνδέονται με την τρομοκρατία, ιδίως για εικαζόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Γίνονται, επίσης, αναφορές για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις χιλιάδων ατόμων από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και πρώην μέλη του κοινοβουλίου μέχρι δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που εκφράστηκε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καθώς εκκρεμεί, παράλληλα, και το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει ήδη συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αναφορές που «πόρρω απέχουν από το να είναι αντικειμενικές» μιλώντας για «αβάσιμες κατηγορίες» και «αυθαίρετες ερμηνείες που βασίζονται σε αμφιλεγόμενες πηγές».

Ειδικά για το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην μπορούν να κατανοήσουν τη δίκαιη μάχη κατά αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης» μιλώντας για αναφορές που «ενορχηστρώθηκαν για άλλη μια φορά από συγκεκριμένους κύκλους».

Η Τουρκία δεσμεύεται, τέλος, ότι «στη βάση της δημοκρατίας και του δικαίου θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών καθώς και των εκατομμυρίων ανθρώπων που φιλοξενούμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες - Με SMS στα καταστήματα - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις