ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν στο δρόμο για το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν στο δρόμο για το Κρεμλίνο

Εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας.

Με την εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια τρίτη θητεία να θεωρείται δεδομένη, το ερώτημα αφορά στο εάν το φαβορί θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, που θα ήθελε να ανακόψει τη δυναμική του Πούτιν θεωρείται αμφιβόλου αποτελέσματος, καθώς οι παρατηρητές θεωρούν ότι ο πανίσχυρος άνδρας της Ρωσίας θα θελήσει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δυναμική του στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Ήδη έχουν ψηφίσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι: Σεργκέι Μιρόνοφ ιδρυτής του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Μιχαήλ Προχόροφ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ο μοναδικός ανεξάρτητος υποψήφιος, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος

Οι υποψήφιοι

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας διεκδικεί μια τρίτη θητεία στο Κρεμλίνο με την «Ενωμένη Ρωσία», μετά από ένα διάλλειμα αναγκαστικής διακοπής και παραμονής στην πρωθυπουργία.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται ως η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, μετά και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις δημοσκοπήσεις κερδίζει ποσοστά από 37% μέχρι και 63%.

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1995, ο Ζιουγκάνοφ θεωρείται έμπειρος πολιτικός και ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν. Τρεις φορές υποψήφιος στο παρελθόν, ήρθε δεύτερος.

Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 8 έως και 19,3%.

Σεργκέι Μιρόνοφ

Παρότι ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, ο Μιρόνοφ ήταν στο παρελθόν ισχυρός υποστηρικτής του Πούτιν στο παρελθόν και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της άνω Δούμα από το 2001 έως το 2011, οπότε και καθαιρέθηκε από το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία.

Το 2004 είχε εκπλήξει όταν αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ως «κασκαντέρ» προκειμένου να εγγυηθεί την δίκαιη διαδικασία. Βέβαια, δεν λείπουν και ορισμένοι που εκτιμούν ότι ο Μιρόνοφ είναι κατασκεύασμα του Πούτιν, που επιχειρεί να τον αναδείξει ως κορυφαία μορφή της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να την ελέγχει.

Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει ποσοστά 2,5%-4%.

Μιχαήλ Προχόροφ

Ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Προχόροφ είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με το Forbes. Πρόσφατα μετείχε στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και ζητά δίκαιες εκλογές. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν λείπει η καχυποψία, ότι ο Προχόροφ είναι άνθρωπος του Κρεμλίνου και στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό των διαδηλωτών.

Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει 4%-19,3%.

Βλαντιμίρ Βόλφαβιτς Ζιρινόφσκι

Ηλικίας 65 ετών, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος έχει θέσει υποψηφιότητα το 1991, το 1996, το 2000 και το 2008.

Ακραίος εθνικιστής κι ευέξαπτος, το 2003 τσακώθηκε και έριξε γροθιά στον Μιχαήλ Ντελιγιάγκιν. Το 2008 κρατώντας μια καραμπίνα πυροβολούσε στόχους με τις φωτογραφίες των πολιτικών του αντιπάλων. Οι συμπεριφορές αυτές τον καθιστούν ως «κλόουν» της ρωσικής πολιτικής ζωής.

Στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει 1,6-8%.