ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια κορονοϊού: Ελπίδες και ερωτήματα για τη μείξη τους - Τι κάνουν οι άλλες χώρες

Εμβόλια κορονοϊού: Ελπίδες και ερωτήματα για τη μείξη τους - Τι κάνουν οι άλλες χώρες

Την ώρα που πολλά υποσχόμενα εμβόλια μπαίνουν στο μικροσκόπιο για πιθανές θρομβώσεις και άλλες παρενέργειες, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρακτική της ανοσοποίησης με τη μείξη διαφορετικών σκευασμάτων. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εξετάζει εάν είναι δυνατόν και ασφαλές να χορηγηθούν δύο διαφορετικοί τύποι εμβολίων στο ίδιο άτομο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -προς το παρόν- δεν προτείνει την εναλλαγή εμβολίων ως ενδεδειγμένη προστασία έναντι της Covid-19, λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Στο ίδιο μήκος κύματος τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ανάμιξης προϊόντων δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προσφέρουν ασφαλή συμπεράσματα, υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν την εν λόγω πρακτική. Και αυτό γιατί οι οδηγίες και οι συστάσεις διαρκώς αλλάζουν και οι πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση συγκεκριμένου εμβολίου που στη συνέχεια «στοχοποιήθηκε», αναρωτιούνται πλέον αν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη.

Οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ωστόσο συμφωνούν ότι η ανάμιξη και η αντιστοίχιση των εμβολίων πρέπει να είναι ασφαλής. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Διαφορετικές οδηγίες σε διαφορετικές χώρες

Η μεικτή επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό και την ανοσοποίηση συμβουλεύει: «Όλοι όσοι έχουν λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca κατά της COVID-19 θα πρέπει να συνεχίσουν με τη δεύτερη δόση εμβολίου AstraZeneca , ανεξαρτήτως ηλικίας. Η δεύτερη δόση είναι σημαντική για τη μακροχρόνια προστασία έναντι της COVID-19».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν στα άτομα κάτω των 55 ετών που έλαβαν την πρώτη δόση AstraZeneca να λάβουν Pfizer ή Moderna για τη δεύτερη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνει ένα κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο εμβολιασμών. Οι αρμόδιες Αρχές λένε στους πολίτες πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες εάν έκαναν την πρώτη δόση με AstraZeneca και συνεχίσουν με ένα εμβόλιο τύπου mRNA για τη δεύτερη δόση.


Η Γερμανία ακολουθεί παρόμοιο δρόμο. Οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca θα κάνουν τη δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο, συμφώνησαν χθες οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές υγειονομικές αρχές, όπως μεταδίδει το AFP. Η χώρα ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου ότι δεν θα προσφέρει πλέον το εμβόλιο AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών λόγω πιθανής σύνδεσής του με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.


Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι άτομα της νεότερης ηλικιακής ομάδας που έλαβαν την πρώτη δόση AstraZeneca πριν από την ανακοίνωση της 30ης Μαρτίου θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με τα σκευάσματα είτε της BioNTech-Pfizer είτε της Moderna.

Η λύση αυτή συνιστά «καλή προστασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Υγείας και υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ. Ο δεύτερος εμβολιασμός με εμβόλιο τύπου m-RNA θα γίνεται δώδεκα εβδομάδες μετά τον πρώτο, διευκρινίστηκε, ενώ προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις, στις οποίες θα επιτρέπεται ο εμβολιασμός εκ νέου με AstraZeneca.

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε ηλικιωμένους μετά την ανίχνευση θρομβώσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα οτι οι ασυνήθιστες θρομβώσεις πρέπει να αναφέρονται ως μια πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca, τα συνολικά οφέλη ωστόσο υπερτερούν των κινδύνων.

Μέχρι τις 4 Απριλίου καταγράφηκαν 222 περιπτώσεις αυτών των άτυπων θρομβώσεων σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ε. Ε, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) και τη Βρετανία, με τον EMA. Και μέχρι τις 22 Μαρτίου αναφέρθηκαν 18 θάνατοι. Οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους.


Βρετανία : Μεγάλη έρευνα για τη μείξη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η Βρετανία ξεκίνησε μεγάλη έρευνα σχετικά με τη μείξη διαφορετικών τύπων εμβολίων κατά της Covid-19, μετέδωσε το BBC. Ο συνδυασμός εμβολίων μπορεί να δώσει ευρύτερη, μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία κατά του ιού και των νέων παραλλαγών του και να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη εμβολίων, θεωρούν οι επιστήμονες.

Πολίτες άνω των 50 ετών που εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ομάδα των εθελοντών που θα χρησιμοποιηθεί ως δείγμα για την έρευνα.


Ο επικεφαλής της έρευνας , καθηγητής Μάθιου Σνέιπ, από την Ομάδα Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ελπίζει να συγκεντρώσει 1.050 εθελοντές οι οποίοι έχουν ήδη λάβει μια δόση εμβολίου κατά της νόσου τις τελευταίες 8-12 εβδομάδες. «

«Αν μπορέσουμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα δημιουργούν μια ανοσοαπόκριση που είναι τόσο καλή όσο τα τυπικά προγράμματα και χωρίς σημαντική αύξηση στις αντιδράσεις, αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την ανοσοποίησή τους έναντι στον ιό πιο γρήγορα» είπε.


Περισσότερα από 800 άτομα συμμετέχουν ήδη στην έρευνα και έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων είτε της Pfizer ή της AstraZeneca ή ένα μείγμα των δύο. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου σταδίου της δοκιμής αναμένονται τον επόμενο μήνα, ενώ αναμένεται να έχουμε κάποια αποτελέσματα από τη διευρυμένη έρευνα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Η επιστημονική προσπάθεια που αφορά τη μείξη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ένα έτος.

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό εμβολίων

Μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι υπέγραψε πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι με έδρα τη Ρώμη με στόχο να πραγματοποιήσουν απο κοινού έρευνες για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Η έρευνα θα μελετήσει τον συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με τά εμβόλια της AstraZeneca, Pfizer και Moderna, ενώ στις κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές.

Κύριος στόχος της μελέτης είναι να βρει το αποτέλεσμα που έχει το ρωσικό εμβόλιο στις διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Βασικά μιλάμε για γνωστά την δεδομένη στιγμή στελέχη, τα οποία έχουμε απομονώσει. Και η έρευνα μας πρέπει να δώσει μια επιστημονική απάντηση στους λεγόμενους αμφισβητίες, ώστε να δείξουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» λέει ο διευθυντής του ιταλικού ινστιτούτου Φραντσέσκο Βάγια.

Τι λένε οι ειδικοί

«Οι οδηγίες είναι οδηγίες. Αλλά ως ανοσολόγος, μπορώ να πως ότι είναι επικίνδυνη ή κακή πρακτική να αναμειγνύονται τα εμβόλια; Όχι, δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Θα προκαλούσε ακόμη μεγάλη ανοσοποίηση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πρακτική αυτή» λέει ο Ντάνι Αλνμταν , καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London.

Ο Αντριου Φρίντμαν, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε στο CNBC: «Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να δούμε την έννοια του συνδυασμού. Δεν υπάρχει θεωρητικός λόγος για τον οποίο αυτό δεν πρέπει να είναι εφικτό και ασφαλές, αλλά πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα από αυτές τις μελέτες.»


Δεν υπάρχει πραγματική ανησυχία από το συνδυασμό του εμβολίου AstraZeneca με ένα άλλο εμβόλιο «τεχνολογίας» m-RNA, λέει.
«Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα εμβόλια κωδικοποιούν την ίδια πρωτεΐνη ακίδων ... επομένως υπάρχουν κλινικές δοκιμές και δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί κανείς να αναμίξει και να αντιστοιχίσει αυτές τις διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων. Από αυτήν την άποψη, έχω πολύ μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα λειτουργήσει αρκετά καλά» λέει ο Φραντς Βέρνερ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρασκευής εμβολίων CureVac .

Με πληροφορίες απο Guardian, NBC, BBC, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Στο «μικροσκόπιο» τα δρομολόγια του δημοσιογράφου - «Ανοίγουν» κινητό και λάπτοπ