ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται η «ώρα της κρίσης» στην τεχνολογία, προειδοποιεί ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας GCHQ

Έρχεται η «ώρα της κρίσης» στην τεχνολογία, προειδοποιεί ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας GCHQ
AP

Η Δύση είναι αντιμέτωπη με μια «ώρα της κρίσης» (απόδοση του «moment of reckoning») όσον αφορά στην τεχνολογία και την ασφάλεια, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τεχνολογίες- κλειδιά στις οποίες βασιζόμαστε να μην διαμορφώνονται πλέον από τη Δύση.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την προσέγγισή μας αν είναι να συνεχίσουμε» είπε ως προς την ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση που αποτελεί η Κίνα.

Οι αποκαλούμενες «έξυπνες πόλεις», που θα συλλέγουν μεγάλους όγκους δεδομένων, είναι μόνο ένα παράδειγμα, πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος είναι η τεχνολογία να εφαρμόζεται με τέτοιον τρόπο που δεν θα μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά της» προειδοποίησε, συμπληρώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπολογίσιμη δύναμη όσον αφορά στην τεχνολογία, μα αυτό δεν μπορεί να λαμβάνεται ως δεδομένο- και πρόσθεσε ότι έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ως προς το αν «συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε τους αντιπάλους μας».

Το ζήτημα της Κίνας προβληματίζει τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης, ειδικά όσον αφορά στην τεχνολογία.

«Η προκληση από την Κίνα, όπως το αντιλαμβάνομαι σήμερα, είναι πως θα χάσουμε τον έλεγχο των στάνταρ που διαμορφώνουν το τεχνολογικό μας περιβάλλον» είπε στο BBC. «Τα πράγματα που διασφαλίζουν ότι οι φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατικές μας αντιλήψεις ενσωματώνονται στην τεχνολογία μας».

Ο Φλέμινγκ είπε ότι υπάρχουν σημαντικά μαθήματα από την αντιπαράθεση σχετικά με τη Huawei και τον ρόλο της ως προς το 5G, η οποία «εξοστρακίστηκε» από τα δυτικά δίκτυα κατόπιν κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτό προκάλεσε ανησυχία, δεδομένου ότι λίγες ήταν οι εταιρείες που μπορούσαν να προσφέρουν τέτοιες τεχνολογίες.

«Η συζήτηση για το 5G είχε χαθεί στην πραγματικότητα πριν από μία δεκαετία, όταν οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν πως δεν θα επένδυαν σε υποδομές...και το αποτέλεσμα ήταν πως απλά δεν είχαμε τις επιλογές» σημείωσε σχετικά.

Ως προς τις «έξυπνες πόλεις», με αισθητήρες και κάμερες ενσωματωμένα στις υποδομές , είπε ότι παρέχουν μεγάλες δυνατότητες, μα και κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία. «Αν δεν ελέγχουμε την τεχνολογία, αν δεν κατανοούμε την ασφάλεια που απαιτείται για να τα εφαρμόσουμε αυτά αποτελεσματικά, θα καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον ή οικοσύστημα τεχνολογίας όπου τα δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται απλά για πλοήγηση, μα και για την παρακολούθησή μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα δίοδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών