ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγική και οικονομία:Με ποια μεγάλη δύναμη σχεδιάζει η ΕΕ να κλείσει εμπορική συμφωνία και γιατί

Ινδία ΕΕ
AP

Η ΕΕ και η Ινδία σχεδιάζουν να επανεκκινήσουν επί μακρόν «βαλτωμένες» συνομιλίες πάνω σε μια εκτενή εμπορική συμφωνία, καθώς επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις και να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο στην άνοδο της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ανακοινώσουν ενδεχομένως από το Σάββατο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν «παγώσει» το 2013, εν μέσω διαφωνιών ως προς τους κανόνες για τους δασμούς σε εξαρτήματα αυτοκινήτων και τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης για επαγγελματίες.

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει αναδειχθεί ως προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες, καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις από την άνοδο της Κίνας και του μοντέλου του υποστηριζόμενου από το κράτος καπιταλισμού που υιοθετεί, και της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνομιλία το πρωί της Δευτέρας μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν η Κομισιόν δεν βρει μπροστά της προβλήματα της τελευταίας στιγμής με το Νέο Δελχί ή αντίσταση από τις χώρες- μέλη της ΕΕ, η επανέναρξη των συνομιλιών θα ανακοινωθεί στο τέλος μιας virtual συνόδου ΕΕ- Ινδίας στο Πόρτο το Σάββατο. «Υπάρχει αισιοδοξία, μα δεν είναι τελειωμένη συμφωνία» είπε αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης.

Πέρα από την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, οι Βρυξέλλες και η Ινδία σχεδιάζουν την επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για μια ξεχωριστή επενδυτική συμφωνία και για μια συμφωνία για την προστασία κάποιων ειδών περιφερειακών τροφίμων. Οι δύο πλευρές επίσης συζητούν για τη βελτίωση των συνδέσεών τους σε επίπεδο υποδομών.

«Υπάρχει ξεκάθαρο momentum για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεών μας στο εμπόριο, τον ψηφιακό τομέα, την κλιματική αλλαγή και τον πολυμερισμό» έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter μετά τη συνομιλία της Δευτέρας. «Με ενθαρρύνει η προοπτική να ενταθούν οι εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις».

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται και αυτό για να κλείσει δική του εμπορική συμφωνία με την Ινδία.

Προηγούμενες απόπειρες από την ΕΕ και την Ινδία για κλείσιμο συμφωνίας δεν απέδωσαν καρπούς, παρά τις εντατικές προσπάθειες μεταξύ του 2007 και του 2013.

Στα προβληματικά ζητήματα περιλαμβάνονται η διστακτικότητα της Ινδίας να διευκολύνει την πρόσβαση για τους δικηγόρους της ΕΕ και να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της στα ευρωπαϊκά εξαρτήματα αυτοκινήτων. Επίσης, το Νέο Δελχί ενοχλείται από την απροθυμία της ΕΕ να παρέχει πιο γενναιόδωρα δικαιώματα εργασίας στην Ευρώπη για τους ινδικούς παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Είναι μια δύσκολη χώρα για να διαπραγματεύεσαι, επειδή έχουν αρκετό προστατευτισμό» είπε ο Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν, πρώην γενικός διευθυντής εμπορίου στην Κομισιόν. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα «πρώτης κίνησης» για την ΕΕ στο να κλείσει πρώτη μια τέτοια συμφωνία.

Αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι προοπτικές τώρα είναι πιο ευνοϊκές από ό,τι πριν από 10 χρόνια, καθώς η Ινδία αναζητεί τρόπους να αντιδράσει στην αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας στην περιοχή. Το Νέο Δελχί πέρυσι αποφάσισε να μη μπει σε μια περιφερειακή οικονομική συνεργασία με άλλες 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ιαπωνία.

«Αυτό ήταν game-changer...βλέπουμε τη γεωπολιτική να μεταβάλλεται» πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επιτροπής, προσθέτοντας πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη «πολιτική ώθηση» πίσω από τις συνομιλίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ Λιβύης σε Τσαβούσογλου: Να φύγουν ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι από τη Λιβύη