ΚΟΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι του Πούτιν στην Ευρώπη: Πώς το Κρεμλίνο επεκτείνει το δίκτυο των «influencers» του

Πούτιν Φιγιόν
AP

Πρώην κορυφαίοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών εργάζονται για ρωσικές εταιρείες- Άνθρωποι- κλειδιά για το «δίκτυο του Πούτιν» στην Ευρώπη. 

«Πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεκτείνει το δίκτυο των ‘influencers’ του στην Ευρώπη» τιτλοφορείται δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro με αφορμή την περίπτωση του Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, ο οποίος πρόκειται να εργαστεί για τη ρωσική πετρελαϊκή Zarubezhneft, που ανήκει στο ρωσικό κράτος.

O Φιγιόν ήταν στη γαλλική κυβέρνηση το 2007-2012. Σημειώνεται πως η Zarubezhneft έχει να κάνει με εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε Αλγερία, Κούβα και Συρία.

Ο 67χρονος πολιτικός είχε παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε η Le Monde, προσθέτοντας πως έχει επίσης χαρακτηρίσει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για την κρίση με την Ουκρανία «ανόητες και παράνομες». Επίσης, καταδικάστηκε για κατάχρηση κρατικού χρήματος το 2020.

Ο Φιγιόν δεν είναι η μόνη περίπτωση πρώην κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου που κάνει κάτι τέτοιο: Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είναι πλέον λομπίστας για τη ρωσική Gazprom. Επίσης, δεν απουσιάζουν και Αυστριακοί πολιτικοί, όπως οι πρώην καγκελάριοι Κρίστιαν Κερν και Βόλφγκανγκ Σούσελ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Σέλινγκ.

Ο Φιγιόν χαρακτηρίζεται από τη Le Figaro ως το πρώτο «μεγάλο γαλλικό ψάρι» στα «δίχτυα» του Ρώσου προέδρου. Επίσης, άλλο ένα όνομα που αναφέρεται είναι αυτό του Ζαν Πιερ Τομάς, πρώην συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε βρεθεί στη Rusal του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ακόμη, γνωστές είναι οι στενές σχέσεις του Ρώσου προέδρου με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραμένει ενεργός πολιτικά.

Με πληροφορίες από Le Figaro, EUObserver

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικά ΜΜΕ για Γλυκά Νερά: Τα ύποπτα δρομολόγια του Μπάμπη και η ανακάλυψη της Καρολάιν