ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινη κόλαση στον Καναδά: «Μέσα σε περίπου 15 λεπτά ολόκληρη η πόλη κατακλύστηκε από φλόγες»

Πύρινη κόλαση στον Καναδά: «Μέσα σε περίπου 15 λεπτά ολόκληρη η πόλη κατακλύστηκε από φλόγες»

Εφιαλτική ειναι η κατάσταση στο δυτικό Καναδά. Περισσότερες από 130 πυρκαγιές, που ξέσπασαν απο κεραυνούς, μαίνονται μετά από ένα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τις Αρχές να εκκενώνουν προληπτικά δεκάδες χωριά και τον υδράργυρο να αγγίζει θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη για να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που μάχονται για τον έλεγχο των πυρκαγιών στη Βρετανική Κολομβία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι Αρχές εκκένωσαν το χωριό Λίτον που βρίσκεται 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ.

Ο οικισμός κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στον Καναδά, αγγίζοντας την Τρίτη τους 49,6 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. «Το μικρό μας χωριό, το Λίτον, χάθηκε», έγραψε μία κάτοικος στο Facebook. Τα μόνα που πρόλαβε να πάρει μαζί ήταν μία βαλίτσα και ένα μαξιλάρι και η τσάντα της.

Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό, το οποίο φιλοξενεί περίπου 250 κατοίκους ανάγκασε πολλούς κατοίκους να φύγουν χωρίς τα υπάρχοντά τους την Τετάρτη το απόγευμα. «Μέσα σε περίπου 15 λεπτά ολόκληρη η πόλη κατακλύστηκε από φλόγες» δήλωσε ο δήμαρχος Polderman στο BBC.

Κεραυνοί και πυρκαγιές, ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ»

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Πυρκαγιών της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι 136 πυρκαγιές ήταν ενεργές σε ολόκληρη την επαρχία και ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν καταγραφεί περίπου 12.000 κεραυνοί. «Πολλές από αυτές τις αστραπές χτύπησαν κοντά σε κοινότητες», δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών της επαρχίας Cliff Chapman.

Εκατοντάδες περισσότεροι κάτοικοι έχουν κληθεί να είναι σε επιφυλακή καθώς μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φωτιές οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών αυτοκινητοδρόμων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Καναδά Harjit Sajjan είπε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ελικοπτέρων και προσωπικού, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να προσεγγίσει ανθρώπους που απειλούνται πιθανότατα από τις φλόγες.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Bill Blair είπε ότι ο ασυνήθιστος καιρός και οι πυρκαγιές προκαλούν «καταστροφικές» και «άνευ προηγουμένου» επιπτώσεις στη Βρετανική Κολομβία. «Αυτές οι πυρκαγιές δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ενός μεγάλου και δύσκολου καλοκαιριού», είπε.

Εκατοντάδες θάνατοι απο τον καύσωνα

Το γραφείο του ιατρικού ελεγκτή της επαρχίας είπε ότι η υπερβολική ζέστη πιθανότατα συνέβαλε στο θάνατο 719 αιφνίδιων θανάτων την περασμένη εβδομάδα - αριθμός «τρεις φορές μεγαλύτερος» από τους θανάτους που καταγράφονται την αντίστοιχη περίοδο κάθε χρόνο.

«Πολλοί από τους θανάτους που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους σε ιδιωτικές κατοικίες με ελάχιστο κλιματισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ιατροδικαστής Lisa Lapointe.

Οι θερμοκρασίες μειώνονται στις παράκτιες περιοχές του Καναδά, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο εσωτερικό. Οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζονται για περισσότερες πυρκαγιές κατά η διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι καύσωνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικά ΜΜΕ για Γλυκά Νερά: Τα ύποπτα δρομολόγια του Μπάμπη και η ανακάλυψη της Καρολάιν