ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες σε Νέα Υόρκη και Νίου Τζέρσεϊ - Toυλάχιστον 15 νεκροί

Σαρωτικά κύματα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ
Σαρωτικά κύματα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ
ΑΡ

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις «ιστορικές» πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Άιντα σε περιοχές των ΗΠΑ, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές.

Οι πλημμύρες σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους, παρέσυραν αυτοκίνητα, βύθισαν γραμμές του μετρό και προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και την Πενσιλβάνια, καθώς ο τυφώνας Αίντα που εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή.

Στο «Μεγάλο Μήλο», οι βροχές μετέτρεψαν μεγάλους δρόμους σε ποτάμια και πλημμύρισαν υπόγεια και διαμερίσματα στον πρώτο όροφο καθώς η θεομηνία έπληξε την πόλη για πολλές ώρες το βράδυ της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για ένα «ιστορικό καιρικό φαινόμενο», ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε για πρώτη φορά έκτακτο δελτίο για πλημμύρες στη Νέα Υόρκη.

Οι προσπάθειες ανασυγκρότησης ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί για να αποκατασταθούν κατά βάση οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν εκατομμύρια κατοίκους στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ κάλεσε τους επιβάτες να εργαστούν αν είναι δυνατόν από το σπίτι και συνέστησε υπομονή μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία των συρμών. Η διακοπή της υπηρεσίας σε μεγάλο μέρος της περιοχής, «εγκλώβισε» πολλούς επιβάτες μακριά από τα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτό θα γραφτεί στα βιβλία των ρεκόρ» δήλωσε η κυβερνήτης στο CNN. Η καταιγίδα έριξε «ακραία ποσοστά βροχής», δηλαδή 5 έως 7,6 εκατοστά την ώρα στον πυκνοκατοικημένο διάδρομο απο Φιλαδέλφεια προς Νέα Υόρκη, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η υπηρεσία μετρό της Νέας Υόρκης παρέμενε «εξαιρετικά περιορισμένη» το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε η Metropolitan Transit Authority (MTA) και θα περάσουν ώρες μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειχναν το νερό να αναβλύζει πάνω από τις εξέδρες του μετρό και τα τρένα.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Toυλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και ένα νήπιο δύο ετών, μία 48χρονη γυναίκα και ένας 50χρονος άνδρας.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο δήμαρχος του Πασάικ, Έκτορ Λόρα, είπε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του στην πόλη μέσα σε ένα πλημμυρισμένο αυτοκίνητο, ενώ οι αρχές φοβούνται ότι μια γυναίκα και το παιδί της παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

Στην Πενσυλβάνια, αναφέρθηκαν επίσης θύματα στην κομητεία Μοντγκόμερι έξω από τη Φιλαδέλφεια, δήλωσε η εκπρόσωπος της κομητείας Κέλι. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στο Μέριλαντ, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ. Περισσότερα από 230.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή παρέμεναν χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης.

Η βιβλική καταστροφή έρχεται λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Αίντα από τη Λουιζιάνα, με ανέμους που έφθασαν τα 150 μίλια / ώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη - Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – Τα βίντεο και οι μαρτυρίες

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»

Mad Clip: Η πρώτη ανάρτηση της Ελένης Φουρέιρα μετά τον θάνατό του (photo)