AUKUS: Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον ανακοίνωσαν συνεργασία για θέματα ασφάλειας ενάντια στην Κίνα

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Μορισον - Μπάιντεν - Τζόνσον
1'

Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, την AUKUS, ενώ παράλληλα γνωστοποίησαν τη σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα.

Η AUKUS, παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States).

Στόχος της AUKUS είναι η ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.

Όπως επισήμαναν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».

Στην κοινή τους ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε άμεσα η Κίνα ως «απειλή», ωστόσο η νέα τριμερής σύμπραξη αποσκοπεί στο να «φρενάρει» την άνοδο της ασιατικής υπερδύναμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια. Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ήδη παρέχει σχετική τεχνογνωσία στο Λονδίνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου

Η Ιωάννα δεν είναι θέμα, είναι σύμβολο!

Θάνατος 5χρονου από ροτβάιλερ στην Κοζάνη: Ένοχοι οι ιδιοκτήτες των σκυλιών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή