ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Mε Ελληνίδα «πρώτη κυρία» στο πλευρό του ο νέος πρόεδρος της χώρας

To νέο προεδρικό ζεύγος της Χιλής
To νέο προεδρικό ζεύγος της Χιλής
AP

Αέρα ανανέωσης αλλά και…άρωμα Ελλάδος φέρνει στη Χιλή η θριαμβευτική νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς. Στα 35 του μόλις χρόνια, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας, αναδείχθηκε από το φοιτητικό κίνημα και έχει στον πλευρό του μία Ελληνίδα, την Ιρίνα Καραμάνος

Ο υποψήφιος της αριστεράς στη Χιλή, Γκαμπριέλ Μπόριτς, πέτυχε θριαμβευτική νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επικρατώντας με άνεση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ. Στο πλευρό του στη νέα εποχή θα έχει την Ελληνίδα ομοϊδεάτισσα σύντροφό του, Ιρίνα Καραμάνος.

Ο 35χρονος Μπόριτς που είχε μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να θέσει υποψηφιότητα είναι πλέον ο νεότερος αρχηγός κράτους στην ιστορία της Χιλής. Συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι 44% του Καστ, που προβλήθηκε ως «πολιτικός κληρονόμος» της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο. Σκοπεύει να προωθήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως να συνεισφέρουν όπως λέει οι πλουσιότεροι Χιλιανοί, ενώ υπόσχεται καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που βρέθηκε αντιμέτωπος με κοινωνική αναταραχή άνευ προηγουμένου στο τέλος του 2019, συνεχάρη και αυτός μέσω βιντεοδιάσκεψης τον νέο αρχηγό του κράτους, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Μαρτίου.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο Μπόριτς προέρχεται από μια ομάδα που είναι αποφασισμένη να «θάψει» μια για πάντα την πικρή κληρονομιά του δικτάτορα Πινοσέτ. Πριν από μόλις τέσσερις μήνες, έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κερδίζοντας στις προκριματικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες είχε μόλις φτάσει σε ηλικία για να λάβει μέρος.

Στις 11 Μαρτίου του επόμενου έτους, θα αναλάβει καθήκοντα, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε προεδρικό υποψήφιο στην ιστορία. Ο Μπόριτς είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την απότομη αλλαγή φρουράς στη Χιλής. Ανήκει σε μια ριζοσπαστική γενιά φοιτητών που θέλει να αλλάξει τη χώρα και να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η Χιλή ήταν η γενέτειρα του νεοφιλελευθερισμού και τώρα θα γίνει ο τάφος του!» φώναζε το βράδυ της νίκης του στις προκριματικές. Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ κληροδότησε στη Χιλή το ακραίο οικονομικό της μοντέλο, και ο Μπόριτς και η ισχυρή ομάδα φοιτητικών ηγετών του ανέλαβαν να το ξεφορτωθούν.

«Ξέρω ότι η ιστορία δεν ξεκινά από εμάς», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ως εκλεγμένος πλέον πρόεδρος, ενώπιον ενός πλήθους. «Αισθάνομαι κληρονόμος της μακράς πορείας εκείνων που, από διαφορετικά μέρη αναζητούν ακούραστα κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Μπόριτς γεννήθηκε στην Πούντα Αρένας το 1986 και είναι πολύ περήφανος για την πατρίδα του, το Μαγκαλάνες, κάτω από τους πάγους της Παταγονίας.
Το 2011, όταν ήταν στο τελευταίο έτος του πτυχίου του στη Νομική, ο Μπόριτς πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για την εκπαίδευση που παρέλυσαν τη Χιλή. Από τότε πολλοι νεαροί ηγέτες του φοιτητικού κινήματος μπήκαν στην πολιτική.

Δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, αντ' αυτού κέρδισε τις εκλογές για το Κογκρέσο της Χιλής το 2013 και υπηρέτησε δύο θητείες ως βουλευτής, ως ένας από τους πρώτους που δεν ανήκε στους δύο παραδοσιακούς κομματικούς συνασπισμούς της χώρας. Στις εκλογές αυτές απευθύνθηκε στους κεντρώους ψηφοφόρους που τον οδήγησαν τελικά στο μέγαρο Λα Μονέδα.

Έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, να κυβερνήσει με περισσότερες γυναίκες και να εντάξει στην κυβέρνηση εκπρόσωπους αυτοχθόνων. Στους δρόμους, η νίκη του άλλοτε ηγέτη των φοιτητών που έγινε γνωστός πρωτοστατώντας στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2011 προκάλεσε έκρηξη χαράς.

«Είμαι ευτυχής διότι θα έχουμε πολλές αλλαγές που θα βοηθήσουν τον λαό και την εργατική τάξη, τους ξεχασμένους σε αυτή τη χώρα», είπε ο Λουίς Αστόργα, 58 ετών, εργάτης οικοδομών που βγήκε στον δρόμο να πανηγυρίσει.

«Αυτός ο αγώνας κρατάει πάρα πολλά χρόνια, τον έδωσαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Καστ στη Χιλή», είπε η Ντανιέλα, σερβιτόρα, 27 ετών.

«Είμαστε εμείς, οι νέοι, που πρέπει να προχωρήσουμε τα πράγματα», πρόσθεσε. «Τα καταφέραμε!» είπε με δάκρυα στα μάτια η Πάολα Φερνάντες, 39 χρονών, σφίγγοντας στην αγκαλιά της την κόρη της. Ο Μπόριτς έχει μπροστά του μια δύσκολη θητεία και θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, καθώς στο Κογκρέσο καμία πλευρά δεν έχει την πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με την εποχή που ήταν μπροστάρης στις πορείες είναι πλέον περιποιημένος, ταπεινός και σοβαρός – ενώ συχνά φορά ένα μπλέιζερ που καλύπτει τα τατουάζ του. Μαζί του στη σκηνή το βράδυ της Κυριακής μετά τα αποτελέσματα βρέθηκε η κοπέλα του Ιρίνα Καραμάνος.

Ελληνίδα πρώτη κυρία στο μέγαρο Λα Μονέδα;

Η ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος είναι 32 ετών , σπούδασε Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία και ανήκει στο ίδιο κόμμα με το σύντροφό της, στο οποίο ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου.

«Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν» έλεγε πρόσφατα, απορρίπτοντας τον παραδοσιακό ρόλο της κυρίας του κυρίου.

Έχει ελληνικές ρίζες και ο πατέρας της, Χόρχε Καραμάνος (Γιώργος Καραμάνος) ήταν πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγο τη δεκαετία του 1980.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω (...) μας ενώνει ο Μπόριτς» λέει.

Τα ΜΜΕ της Χιλής γράφουν οτι εκτός από σύντροφός του στη ζωή, η κοινωνική επιστήμονας είναι η βασική σύμβουλος, το δεξί χέρι του Μπόριτς, η οποία ανέλαβε μεταξύ άλλων να συλλέξει τις 34.000 υπογραφές που χρειάζονταν για τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές . Ο ιδιος επιβεβαίωσε μετά τη νίκη του οτι η οικογένειά του και η «σύντροφός» του ήταν οι «στυλοβάτες» του σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Ευθυγραμμισμένη με τον Μπόριτς της σε ζητήματα πολιτικής, η «ιέρεια του φεμινισμού» είπε στην τηλεόραση ότι αποκηρύσσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επειδή υπάρχει «κίνδυνος» να συγχωνευτούν πολιτικά κόμματα που ζητούν «συγγνώμη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και προχωράει περισσότερο από τον σύντροφό της σε θέματα τάξης και ασφάλειας. «Πρέπει να μιλήσουμε για το οργανωμένο έγκλημα, τον έλεγχο των όπλων, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τη σχέση μεταξύ αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών», υποστήριξε σε πάνελ του πολιτικού προγράμματος Sin Filtros, στο οποίο συμμετείχε.

Το τρυφερό της «παρατσούκλι»

Η «Τσόφα» -όπως την αποκαλεί ο Μπόριτς, λόγω της αγάπης που τρέφουν και οι δύο για τις αγκινάρες- τάσσεται υπέρ του δικαιώματος ψήφου «τουλάχιστον στα 16, και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως, στα 14» γιατί οι νέοι είναι «αυτοί που απειλούνται περισσότερο» και αυτοί που τείνουν να κινητοποιούνται και να βγαίνουν στο δρόμο. «Είναι τρομερά άδικο να μην μπορούν να επηρεάσουν πολιτικά το μέλλον της χώρας», είπε.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση, όταν συνόδευσε τον Μπόριτς στο πρόγραμμα του διάσημου Χιλιανού μαέστρου Ντον Φρανσίσκο, η Καραμάνος επιβεβαίωσε ότι η σχέση τους έχει «πολλά φώτα και χρώματα». «Δεν χρειάζεται να προλαβαίνεις τα πράγματα, αλλά να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις μέρα με τη μέρα. Και αυτό κάνουμε», απάντησε στην ερώτηση αν θα αναλάβει χρέη πρώτης κυρίας.

Xαμόγελα για τον νικητή των εκλογών και την πρώτη κυρία της Χιλής (πρώτη αριστερά)Twitter

Η αλήθεια είναι ότι, αν σκοπεύει πράγματι να αποτινάξει τον ρόλο δεν θα είναι η πρώτη γυναίκα από τη Λατινική Αμερική που το κάνει. Στο Μεξικό, η Beatriz Gutiérrez Müller αρνήθηκε τον τίτλο της πρώτης κυρίας όταν ο σύζυγός της, Andrés Manuel López Obrador έγινε πρόεδρος το 2018.

Εξήγησε ότι θεωρούσε τον ρόλο «ταξικό» και ότι «ο σύντροφος ενός προέδρου δεν πρέπει να είναι μια εφησυχαστική σκιά και σιωπηλός μπροστά σε ένα σύστημα που διαιωνίζει τις ανισότητες». Στην Αργεντινή, όταν ο Néstor Kirchner ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2003, ήταν η μετέπειτα αντιπρόεδρος, Cristina Kirchner, που ζήτησε να τον αποκαλούν «πρώτη πολίτης», αν και ο ρόλος της πρώτης κυρίας δεν έχει νομικό πλαίσιο στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τεστ σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας «έδειξε» ο Πλεύρης στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

The Voice Τελικός: Νικήτρια η Άννα Αργυρού – Γνωρίστε το 16χρονο «διαμάντι» με τη μαγική φωνή

The Voice: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του τελικού (video)

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι