ΚΟΣΜΟΣ

Στρασβούργο: Η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων - Ιστορία και παράδοση στην παλαιότερη αγορά της Γαλλίας

Στρασβούργο Χριστούγεννα
Χριστούγεννα στο Στρασβούργο
Associated Press/Jean-Francois Badias

Το Στρασβούργο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Το Στρασβούργο, μια πόλη στα σύνορα Γαλλίας - Γερμανίας και έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένας ιδανικός προορισμός για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη του Στρασβούργου είναι μοναδική. Οι δρόμοι είναι στολισμένοι με εξαιρετική διακόσμηση, οι βιτρίνες αστράφτουν, ενώ το άρωμα της κανέλας και των μπαχαρικών ξυπνά μνήμες παιδικής ηλικίας με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια αντηχούν από τις εκκλησίες. Ολόκληρη η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα μαγευτικό σκηνικό.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου είναι η παλαιότερη στη Γαλλία και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, καθώς χρονολογείται από το 1570. Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, η ατμόσφαιρα στο Στρασβούργο είναι πραγματικά μοναδική.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το Στρασβούργο είναι μια από τις πιο φωτισμένες πόλεις στην Ευρώπη. Οι δρόμοι, τα σπίτια, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια λάμπουν με φώτα και διακοσμητικά κάθε χρόνο πιο πρωτότυπα από πέρυσι. Κάθε χρόνο, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους τριάντα μέτρων φέρεται στην Place Kléber και στολίζεται με πολύχρωμα στολίδια και λαμπερά φώτα.

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι ουσιαστικά το σύμβολο του «Στρασβούργου, της Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων», δένδρο το οποίο αποτελεί το πιο ψηλό στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες έμποροι και τεχνίτες καταλαμβάνουν τα 300 σαλέ που έχουν στηθεί σχεδόν παντού στο κέντρο της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να ετοιμαστούν για τα Χριστούγεννα με πρωτότυπα δώρα, μοναδικά αντικείμενα για να στολίσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους και παραδοσιακές λιχουδιές, όπως τα μικρά χριστουγεννιάτικα μπισκότα που ονομάζονται «Bredle» και ζεστό κρασί.

Ιστορία και παράδοση

Στην πραγματικότητα ξεκίνησε τον Μεσαίωνα ως αγορά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, του οποίου η εορτή γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Ανεξάρτητη δημοκρατία εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Στρασβούργο ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης, έτσι η αγορά μετονομάστηκε σε Christkindelsmärik («αγορά του μωρού Ιησού» στην Αλσατία) για να αποχωριστεί τα καθολικά έθιμα και τη λατρεία των αγίων.

Ο Λουδοβίκος 14ος προσάρτησε το Στρασβούργο στη Γαλλία τον 17ο αιώνα και η περιοχή της Αλσατίας έγινε αντικείμενο διελκυστίνδας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πόλη είναι σύμβολο της ηπειρωτικής ενότητας.

Με τους αιώνες η χριστουγεννιάτικη αγορά άλλαξε τοποθεσίες. Ξεκίνησε από την πλατεία του καθεδρικού ναού, στη συνέχεια μετακόμισε στην Place Kléber και αργότερα στην Place Broglie. Τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη με 300 σαλέ και απλώνεται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Προς πώληση ήταν πάντα αντικείμενα που συνδέονταν με τις τοπικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, πολλές από τις οποίες ξεκίνησαν στην Αλσατία και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη:

«Η πρώτη καταγραφή χριστουγεννιάτικων δέντρων βρίσκεται στο μητρώο της πόλης στο Sélestat, που χρονολογείται το 1521, 600 χρόνια πριν», λέει η Sophie Balland στην ιστοσελίδα connexionfrance.com.

Οι δασοφύλακες πληρώνονταν τέσσερα Σελίνια από το συμβούλιο για να φυλάνε το δάσος και να επιβάλλουν πρόστιμο σε όποιον έκοβε έλατα. Το 1600, ο τελετάρχης του δημαρχείου έγραψε τις τοπικές παραδόσεις με ένα απόσπασμα που σκέφτηκε να δώσει την πρώτη περιγραφή ενός στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Αλσατία.

Η αγορά άκμασε μέχρι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν τα νέα σούπερ μάρκετ αποδείχθηκαν πιο ελκυστικά μέρη για αγορά δώρων. Το 1992 το συμβούλιο του Στρασβούργου πήρε μια θετική απόφαση να επενδύσει χρόνο, χρήμα και ενέργεια στην αγορά και ανακήρυξε την πόλη Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από Visitalsace, Washington Post και Connexionfrance.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.