ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπράιβικ προετοίμαζε το μακελειό παίζοντας World of Warcraft

Ο Μπράιβικ προετοίμαζε το μακελειό παίζοντας World of Warcraft

Σοκ προκαλεί η κατάθεση του νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπερινγκ Μπράιβικ, ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο.

Ο Μπράιβικ κατέθεσε σήμερα ότι μετακόμισε το 2006 μένοντας με τη μητέρα του για να «εξοικονομήσει χρήματα» και πήρε μακροχρόνια εκπαιδευτική άδεια. Το μεγαλύτερο μέρος της άδειας το πέρασε παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, όπως το World of Warcraft.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κατά την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του από τον εισαγγελέα για τα οικονομικά του 2006, των επενδύσεών του, καθώς και για το γεγονός ότι φέρεται ότι ανήκε στους μασόνους.

Πάντως, ο Μπράιβικ, κατά την άφιξή του στο δικαστήριο απέφυγε να κάνει το ναζιστικού τύπου χαιρετισμό που έκανε κάθε μέρα μετά την έναρξη της δίκης του, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους επιζώντες.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο –καθ' ομολογία του- δράστης του μακελειού τον περασμένο Ιούλιο, προετοιμαζόταν διανοητικά και ψυχολογικά για τις επιθέσεις αυτές παίζοντας αδιάκοπα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα, έπαιζε αδιάκοπα, 17 ώρες μόνον την Πρωτοχρονιά του 2010-2011.

«Δεν μου αρέσουν πραγματικά αυτά τα παιγνίδια, αλλά είναι καλά εάν θέλεις να κάνεις προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους» είπε.

Είπε επίσης χαμογελώντας ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare, και ότι όταν αγόρασε τα όπλα του τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία.

Επίσης, χαρακτήρισε τα θύματά του «προδότες» επειδή υποστήριξαν τη μετανάστευση και τον πολυπολιτισμό, και απείλησαν την εθνική καθαρότητα των Νορβηγών.

Πάντως, ο Μπράιβικ έχει πει ότι εάν το δικαστήριο τον κρίνει παράφρονα, θα είναι κάτι «χειρότερο κι από το θάνατο». Η μία ομάδα ψυχολόγων που διόρισε το δικαστήριο τον είχε κρίνει ψυχωτικό, ενώ μια δεύτερη τον έκρινε λογικό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει είτε να «αθωωθεί» είτε να «εκτελεστεί», χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο προφυλάκισής του «αξιολύπητο».